Партията на бившия премиер на Израел Бенямин Нетаняху се класира

...
Партията на бившия премиер на Израел Бенямин Нетаняху се класира
Коментари Харесай

Избори в Израел: Екзитполовете сочат победа на Нетаняху

Партията на някогашния министър председател на Израел Бенямин Нетаняху се класира преди всичко на предварителните парламентарни избори, предадоха международните организации, като се базират на екзитпол на израелската телевизия " Кан ". Според изследването " Ликуд " получава 30-31 места в 120-местния Кнесет.
Още по темата
На второ място е партията " Йеш Атид " на досегашния министър председател Яир Лапид, която има сред 22 и 24 места.

Заедно със съдружниците си от религиозните и крайнодесните партии Нетаняху е на прага на реализиране на болшинство от 61 места в Народното събрание, демонстрират данните от екзитпола.

Проучванията обаче са предварителни и окончателните резултати може да се трансформират, защото гласовете се преброяват през идващите часове.

Избирателната интензивност е била от 66,3 %, сочат пък данни на Централната изборна комисия два часа преди затварянето на изборните секции. Това е над пет пункта по-висока от същия час на изборите през 2021 година и най-високата в този миг от 1999 година, когато главният проблем беше закъсаващият кротичък развой с палестинците.

Това са петите избори за по-малко от четири години в Израел, на които някогашният министър председател Бенямин Нетаняху се бори за завръщане на власт

Проучванията на три огромни израелски малките екрани демонстрират, че Нетаняху и неговите съдружници ще завоюват болшинството от 61 места в Народното събрание, належащо за сформиране на ново държавно управление.

Екзитполовете също демонстрираха, че Религиозният ционизъм на крайнодесния народен представител Итамар Бен Гвир е третата по величина партия. Бен-Гвир е възпитаник на равин расист, който беше погубен през 90-те години и даде обещание твърда линия против палестинците. Очаква се Бен-Гвир да търси позиция в кабинета като началник на министерството, което управлява полицията. Само предишния месец той размаха револвер в под напрежение палестински квартал на Йерусалим и прикани полицията да стреля по палестински хвърлячи камъни. Той също по този начин прикани за депортиране на арабски депутати.

 Израелският крайнодесен народен представител и началник на партията
Израелският крайнодесен народен представител и началник на партията " Еврейска мощ " Итамар Бен-Гвир идва в централата на своята партия в Ерусалим, вторник, 1 ноември 2022 година
Снимка: АР/БТА

Нетаняху, който е съден за корупция, ще може да се пребори с обвиняванията като министър-председател, подобрявайки възможностите си да избегне присъда или затвор. Опонентите му го считат за сериозна опасност за демократичните институции на Израел и върховенството на закона.

Основният противник на Нетаняху е индивидът, който му оказа помощ да бъде свален предходната година, центристкият краткотраен министър председател Яир Лапид, който предизвести против националистическия и набожен съюз, който ще възникне, в случай че Нетаняху се върне на власт.

" Гласувайте за страната Израел и за бъдещето на нашите деца ", сподели Лапид, откакто гласоподава в първокласния квартал на Тел Авив, където живее.

След като даде гласа си в селището на Западния бряг, където живее, Бен-Гвир даде обещание, че гласуването за неговата партия ще докара до " изцяло дясно държавно управление " с Нетаняху като министър-председател.

Бен-Гвир, който беше наказан за подстрекаване поради антиарабската си изразителност, видя по какъв начин въздействието му нараства в анкетите преди вота и изиска основен портфейл, в случай че Нетаняху бъде определен да сформира държавно управление.

С някогашни съдружници и протежета, които отхвърлят да заемат поста му, до момента в който той е на съд, Нетаняху не съумя да образува жизнеспособно държавно управление на болшинството в 120-местния Кнесет или Народното събрание.

" Малко съм обезпокоен ", сподели Нетаняху след гласуването. " Надявам се да приключим деня с усмивка. "

Противниците на Нетаняху, идеологически разнообразна констелация от партии, са еднообразно затруднени в събирането на 61 места, нужни за ръководство.

Тази невъзможност докара Израел в невиждана политическа рецесия, която подкопа вярата на израелците в тяхната народна власт, нейните институции и техните политически водачи.

Подкрепен от съвсем паметното боготворене на своите почитатели, 73-годишният Нетаняху отхвърли апелите да се отдръпна от съперниците си, съгласно които някой, съден за машинация, корист с доверие и приемане на подкупи, не може да ръководи. Нетаняху отхвърля да е направил корист, само че неуместни детайлности от продължаващия му развой неведнъж стават вести на първа страница.

Във фрагментираната политика на Израел нито една партия не е спечелила парламентарно болшинство и построяването на коалиция е належащо за ръководство. Най-вероятният път на Нетаняху към премиерския пост изисква съюз с крайни националисти и религиозни ултраортодоксални партии
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР