Парлементът на Северна Македония прие промени в Закона за сдруженията

...
Парлементът на Северна Македония прие промени в Закона за сдруженията
Коментари Харесай

Скопие прие законодателни промени за преименуване на българските клубове

Парлементът на Северна Македония одобри промени в Закона за сдруженията и фондациите, импортирани от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, и в Закона за политическите партии по предложение на социалдемократите.
Те плануват клубове и организации да не могат да се записват, в случай че имената им препращат към фашизма и националсоциализма и в случай че насаждат расова, верска и национална ненавист и непоносимост.
Промените бяха подкрепени от 67 депутати, като нито един не се разгласи срещу или въздържал се. Гласуването беше в сряда вечерта. 
В претекстовете на законопроектите се показва, че задачата е да се отбрани антифашисткото минало и историческата истина.
В преходните и заключителните разпореждания е посочено, че в период от 3 месеца клубовете и сдруженията, които попадат под ударите на този закон, би трябвало да се преименуват.
Приетите промени идват след откриването на български клубове в страната с имената " Ванчо Михайлов " на 16 април в Битоля и " Цар Борис Трети " на 7 октомври в Охрид, против които бяха осъществени набези.
На процедура това значи, че откритите български клубове в страната с имената на " Ванчо Михайлов " и " Цар Борис Трети " ще би трябвало да сменят имената си.
Всъщност причина за приемането на измененията в закона е точно разкриването на тези два клуба, чиито имена, съгласно историческия, политическия и публичен хайлайф на Северна Македония, уронват антифашисткото минало на страната.
България обаче ги счита за бранители на българщината в Македония, които са се борили за освобождението ѝ. През 1942 година Македония става част от България, а българските войски са посрещнати с думите: " Братя, от кой момент ви чакаме да дойдете ", съгласно разкази на очевидци и участници в тези събития.
Трети български клуб и съдружие с името " Цар Фердинанд " в Богданци няма да бъде регистриран, откакто особено основана " ad hoc " Комисия за използването на имена на исторически персони реши, че името провокира отрицателна реакция в обществеността на Република Северна Македония. Тя се дължала на жестокостите, осъществявани по време на Балканските войни на територията на Република Северна Македония - теза, избрана от българските историци като " неуместна ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР