Парламентът в Скопие трябва да гласува до полунощ състава на

...
Парламентът в Скопие трябва да гласува до полунощ състава на
Коментари Харесай

Парламентът на Северна Македония гласува новия кабинет на Димитър Ковачевски |

Парламентът в Скопие би трябвало да гласоподава до среднощ състава на новото държавно управление на Димитър Ковачевски. Очаква се кабинетът да поеме функционалностите си още на следващия ден, заяви БНР. Първата среща на новия министър-председател на Република Северна Македония ще е с българския министър председател Кирил Петков, който ще посети Скопие на 18 януари

Парламентът на Република Северна Македония заседава дълготрайно през вчерашния ден и през днешния ден с единствената точка от дневния ред - изборът на ново държавно управление. Номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски показа програмата и идващия кабинет, който ще има 21 министри.

Декларира, че желае да води разговор по всички въпроси с опозицията и обществото като цяло, даде обещание на първо място да се посвети на икономическия напредък, а във връзка с България акцентира, че няма да има договаряния за македонската еднаквост и език. Властите в Скопие ще се придържат по тематиката към одобрените позиции на Народното събрание.

Ковачевски не се ангажира със период за начало на договаряния за участие в Европейския съюз. Подчерта също, че не е време за нови избори, тъй като хората са изтощени от гласувания.

Опозиционните депутати, най-вече от ВМРО-ДПМНЕ упрекнаха ръководещите в корупция и непрофесионализъм. Настояха, че страната се нуждае от предварителни избори, с цел да има устойчиво и законно държавно управление, като се позоваха на редзултата от локалния избор.

Ковачевски ще смени на премиерския пост Зоран Заев, който беше министър-председател на страната от края на месец май 2017 година. Заев подаде оставка на 31 октомври след загубата на локалните избори. Той се отдръпна и от лидерския пост в Социалдемократическия съюз на Република Северна Македония.

Кирил Петков съобщи, че при визитата му в Република Северна Македония идната седмица не може да се чакат вести, свързани с повдигане на българското несъгласие за евроинтеграцията на Скопие: 

„ Очаквайте вести - да се каже: образувани са петте работни групи, имаме действителни дати за тези работни групи по какъв начин да се случват, има действителен проект какво те би трябвало да реализират “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР