Парламентът ще обсъди на първо четене промени в закона за

...
Парламентът ще обсъди на първо четене промени в закона за
Коментари Харесай

Обсъждат два законопроекта за условията на младите военнослужещи

Парламентът ще разиска на първо четене промени в закона за защитата и въоръжените сили, импортирани от Министерски съвет и други, импортирани общо от ГЕРБ-СДС, ПП- Демократична България и Движение за права и свободи. В законопроекта на държавното управление се планува основаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от армията с военнослужещи.

 

С промените се обезпечават гаранции за компенсиране на всички направени разноски от страна на министерството на защитата за образование на курсантите, само че те ще поемат задължението да извършват военна работа сред две и 10 години, според от продължителността на образование.

 

С измененията, импортирани от евроатлантическото болшинство, се вкарва нова по-висока стипендия за подготовка за осъществяване на военна работа като специалност, като от бюджета на отрасловото министерство на курсантите ще се обезпечават храна, здравно обслужване, настаняване в общежития, използването на почивната и спортна база към министерството.

 

С промените се цели повишение на интереса към военната специалност и превъзмогване на недокомплекта във въоръжените сили.

В дневния ред на Народното събрание са още измененията в закона за локалното самоуправление, импортирани от ПП-ДБ, които плануват нови условия за работа на общинските препоръки. Те включват директно лъчение на съвещанията и на неговите комисии, обществен указател на питанията на общинските съветници към кмета и отговорите му и решенията на общинските препоръки да се одобряват с поименно гласоподаване.

 

Редовният парламентарен надзор тази седмица е очакван за четвъртък, а в петък е заложен блиц надзор на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. След него депутатите ще обсъдят на първо четене и план-сметките на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване за 2024 година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР