Парламентът се оказа в ситуация на парализа още при първото

...
Парламентът се оказа в ситуация на парализа още при първото
Коментари Харесай

Парламентът сътвори абсурд при избора на председател на комисията за газопроводите

Парламентът се оказа в обстановка на парализа още при първото гласоподаване след решението на Има Такъв Народ да отдръпна поддръжката си за кабинета на Кирил Петков.

Нито ръководещите (останали в състав Политическа партия, Българска социалистическа партия и ДБ), нито опозицията в лицето на Движение за права и свободи съумяха да съберат задоволително поддръжка за своите претенденти за ръководител на новата анкетна комисия за газопроводите Южен и Турски поток.

Това докара до неуместна обстановка, в която ръководителят на 47 Народно събрание Никола Минчев разгласи за определен човек, който беше неодобрен от пленарната зала, което беше последвано от скандал и обвинявания от страна на ГЕРБ и Има Такъв Народ.

Минчев самичък изиска 15 минути отмора, " с цел да намерения върху решението си ", а след нея призна, че е позволил неточност, и се извини пред залата.

Дотук се стигна, откакто " Продължаваме промяната " предложиха Иван Манев за началник на новата комисия. Тя обаче се сформира по искане на Движение за права и свободи, които упорстваха да получат председателското място и предложиха Станислав Анастасов.

Манев (ПП) получи 103 гласа " за ", като за него гласоподаваха единствено представителите на личната му партия, Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

ГЕРБ и част от Има Такъв Народ бяха срещу, като Движение за права и свободи, " Възраждане " и по-голямата част от хората на Слави Трифонов дадоха глас " въздържал се ".

Гласуването на номинацията на Движение за права и свободи обаче също се провали - Анастасов събра 91 гласа " за ", при 71 срещу и 61 въздържали се.

В този миг Никола Минчев изненадващо реши да разгласи Иван Манев за определен за ръководител, макар че болшинството в залата отхвърли кандидатурата му. Минчев се базира на официално предписание, съгласно което при избор сред две номинации се приема за победител оня, който получи повече гласове - само че не и когато и двете номинации са неодобрени.

Това незабавно докара до ответни реакции от страна на Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Ива Митева (ИТН), които желаеха отменяне на решението поради противоречие с правилника.

Иво Атанасов от Има Такъв Народ иронично предложи съпредседателя на Демократична България Христо Иванов да бъде определен за " почетен ръководител " на комисията, тъй като щял да " докара нещата до дъно " - отпратка към обвиняванията против Има Такъв Народ, че саботират правосъдната и антикорупционната промяна на държавното управление с отдръпването от властта.

Радомир Чолаков насочи предизвестие към Политическа партия, че " в случай че Народното събрание ще работи отсега нататък, ще се ръководи с консенсус.

" Няма към този момент да има доминация, тъй като няма болшинство. Няма да назначите началник на КПКОНПИ, какъвто вие сте решили ", разгласи още той, след което Минчев пусна депутатите в отмора до изясняване на недоразумението.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР