Парламентът прие процедурните правила за условията и реда за предлагане

...
Парламентът прие процедурните правила за условията и реда за предлагане
Коментари Харесай

Депутатите имат 14 дни да номинират кандидати за шеф на Антикорупционната комисия

Парламентът одобри процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претенденти и избор на ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). 136 депутати гласоподаваха „ за “ плана на решение, други 36 бяха „ срещу “, без въздържали се.

Сега народните представители имат период от 14 дни, т.е. до 5 август, с цел да внесат номинациите си за претенденти. Заявки за това досега са дали "Продължаваме смяната " за Бойко Рашков и "Възраждане " за Бойко Атанасов.

Промените бяха признати с гласовете на "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия, "Има подобен народ ", "Демократична България ", "Възраждане " и самостоятелните депутати.

Още от началото на февруари постът се зае краткотрайно от заместител на Сотир Цацаров, откакто той подаде оставка, а Народното събрание я одобри, напомня Дневник. От тогава поради неразбирателства в някогашната четворна коалиция промени в антикорупционния закон не са правени, надлежно и процедурата за нов неин началник не е стигала до Народното събрание.

През последните седмици обаче скоростното приемане на промените и избирането на сегашния министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ станаха основните условия на "Продължаваме смяната ", с цел да взе участие в държавно управление с третия мандат.

Според разпоредбите претендентите би трябвало да имат приключено юридическо обучение и да показват уверение за юридическа дееспособност, предава Българска телеграфна агенция. Необходим е стаж от минимум 10 години. Свидетелство за съдимост също е измежду наложителните документи. На претендентите ще се прави и инспекция за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.

Предложенията, приложенията към тях, името и претекстовете на издигналия кандидатурата депутат се разгласяват в период до два работни дни от приемането им на интернет страницата на Народното събрание.

Изслушванията на претендентите се организират навън съвещание на Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията не по-късно от седем дни преди осъществяване на избора. То се излъчва онлайн на уеб страницата на Народното събрание. Вносителят на предлагането показва претендента в ревю до две минути. След това номинираните имат опция до 15 минути устно да създадат допълнения по отношение на своята професионална биография. Депутатите могат да насочат въпроси, на които претендентите да дават отговор.

Пленарното съвещание, на което ще бъдат показани и препоръчани за гласоподаване номинациите, също се излъчва онлайн. Състои се и обсъждане, а гласуването се прави поотделно за всеки претендент.

За определен ще се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъствалите в залата депутати. Ако няколко претенденти са получили повече от половината от гласовете на присъстващите в зала, определен е претендентът, получил най-вече гласове „ за “. Когато никой не получи нужните гласове, се организира наново гласоподаване. Ако и тогава никой от претендентите не събере нужния брой гласове, депутатите одобряват решение за разкриване на нова процедура за избор.

Ако по-късно гласоподаване няма определен нов ръководител на КПКОНПИ, тогава е очакван втори тур, в който вземат участие двамата претендентите, събрали най-вече гласове в миналата процедура.

Обсъждането на разпоредбите за избор на началник на антикорупционната комисия докара до разногласия сред депутатите в петък. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи споделиха, че съгласно тях разпоредбите се одобряват за съответен човек, който да оглави КПКОНПИ. Те припомниха, че "Продължаваме Промяната " (ПП) са оповестили, че поддържат вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ.

От Политическа партия приканиха опозицията да се занимава единствено с процедурните правила, без да се губи парламентарно време в мнения за съответни имена. Въпреки апелите и на краткотрайно изпълняващия длъжността ръководител на Народното събрание – Мирослав Иванов, да не се излиза отвън тематиката, дебатът продължи над 5 часа и тематиката през множеството време не беше за разпоредбите, а за качествата на Рашков и други тематики.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР