Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене по-евтини административни услуги по електронен път

Парламентът одобри на първо четене законопроекта на Министерския съвет за изменение на Закона за електронното ръководство. 

С измененията се вкарват общи правила за водене на регистри в електронна форма. Регламентира се и Информационна система за централизирано създаване и поддържане на регистри, която се основава и поддържа от министъра на електронното ръководство. Административните органи ще би трябвало да приведат в сходство регистрите си до 31 март 2024 година, се показва в отчета на парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии.  

Друга част от промените е ориентирана към улеснение на жителите и бизнеса при потреблението на електронните административни услуги. Задължават се административните органи да дават административните услуги по електронен път с понижена такса по отношение на таксата за присъствено заявяване и даване. Заложено е минималният % на понижение на таксата да е 10 на 100. Предвижда се също за даване на административни услуги по електронен път да не се изисква използване на документ за платена такса в случаите, когато таксата е платена по електронен път. Уреждат се по-детайлно методите за електронна идентификация. Предвижда се административните органи да изпращат уведомления по електронен път за изтичащи периоди за документи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР