Парламентът прие на първо четене на промени в Закона за

...
Парламентът прие на първо четене на промени в Закона за
Коментари Харесай

Приеха промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника

Парламентът одобри на първо четене на промени в Закона за регистрация и надзор на земеделската и горската техника. Гласуваха 93 депутати, от които 88 - " за ", един - " срещу ", а четирима се въздържаха, съобщи Българска телеграфна агенция.

В отчета на Комисията по земеделието и храните се показва, че с измененията се вкарват национални ограничения по използването на европейската наредба, обвързвана с условията за граничните стойности на излъчванията на газообразни и прахови замърсители и за одобрение на вида на моторите с вътрешно горене за извънпътна техника. В тази връзка, в обсега на закона е включено стартирането на пазара и надзора на пазара на мотори с вътрешно горене за извънпътна преносима техника. Определен е редът за тяхното стартиране на пазара. На министъра на земеделието, храните и горите като способен орган по одобрение на вида и орган по надзора на пазара, се разпорежда оправомощаването и известието на техническите служби. Създава се непрекъснато настояща експертна комисия, която да подкрепя министъра. Определен е редът за издаване или за отвод от издаване на Европейски Съюз документ за одобрение на вида на всеки вид мотор с вътрешно горене.

С измененията се вкарва наредба за национално одобрение вида на ремаркета и на сменяема прикачна техника. Условията и редът за одобряването и издаването на документите ще бъдат избрани с разпоредба на министъра. В обсега на закона са включени и транспортните средства за всевъзможни терени и многоцелеви извънпътни транспортни средства за превозване на хора и товари. Условията и редът за тяхната регистрация ще бъдат избрани с разпоредба на министъра, а придвижването им ще става само по изключение и по реда, избран с разпоредба по член от Закона за придвижване по пътищата.

Предвидено е министерството да сътвори народен обществен електронен указател, който ще размени съществуващата осведомителна база данни, като доста се уголемява обсега на информацията, която ще се поддържа.

Подробно са регламентирани дейностите по придобиване на дееспособност за работа със земеделска и горска техника. Определени са условията и изискванията за издаване на позволение за осъществяване на образование на претендентите, както и пълномощията на контролиращия орган.

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще поддържат измененията, само че сред първо и второ четене ще предложат корекции, изключително в частта за образование. Светла Бъчварова съобщи, че не е добра процедура в закон да се разписват прекомерно в детайли избрани условия. С измененията се усилва административната тежест върху жителите, счита Красимир Янков от Българска социалистическа партия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР