Парламентарната група на БСП за България“ настоя Румен Радев да

...
Парламентарната група на БСП за България“ настоя Румен Радев да
Коментари Харесай

БСП даде на Радев основания за вето на военната помощ за Украйна с негови думи

Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ настоя Румен Радев да наложи несъгласие на военна помощ за Украйна .

Депутатте от левицата в Народното събрание са изпратили до президента писмо с искане за на закона за ратификация на съглашението за даване на оръжия на Украйна, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия .

В него се споделя, че съгласно тях има две групи учредения Румен Радев да наложи несъгласие - конституционни и юридически, и морално-политически.

Самият Радев неведнъж се е обявявал срещу даването на българско оръжие на Украйна , повтаряйки, че това може да въвлече страната в спора. В писмото от Българска социалистическа партия даже се базират и на негови обществени изявления по тематиката.

В петък Народното събрание утвърди дефинитивно съглашението сред България и Украйна за безплатно даване на въоръжение, техника и муниции. До окончателното му влизане в действие и доставянето на оръжията остава единствено да бъде публикуван декрет от президента Румен Радев.

Ратификацията беше подкрепена от 166 народни представители, а 48 депутати - от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", бяха " срещу ".

Според Българска социалистическа партия обаче утвърдените текстове опонират на Конституцията, защото служебният министър на защитата е подписал съглашение, в което е закрепено, че анексите към него не подлежат на ратификация в Народното събрание.
Българска социалистическа партия цитира президента
В писмото на левицата до президента са употребявани като мотив за несъгласие няколко негови цитата, показващи позицията му му към изпращането на военна помощ за Украйна . Те даже са посочени с точните дати на изявленията.

Така съгласно Българска социалистическа партия Румен Радев е споделил на 7 октомври 2022 година: „ Ще работя против въвличането на България във войната в Украйна. “

И още: „ Политици, които тласкат България към война, без значение дали от незнание или изгода, дължат отговор на българите чии ползи обслужват. “

Цитирани думи на президента от 25 октомври ​гласят: „ Войната, която уголемява освен своя тримерен обсег, само че и формите ѝ на опълчване, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които оферират сходни решения в миналото ще заловен оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го имам вяра. Затова още един път приканвам за разсъдък и отговорност. “

В писмото се напомнят и други думи на Радев : „...в НАТО няма предписание и документ, които да задължават дадена страна да дава оръжия на трети страни “.

Въз основа и на тези цитати, от Българска социалистическа партия упорстват президента да наложи несъгласие на гласуваната от Народното събрание военна помощ за Украйна.
Поздрави за военната помощ от Съединени американски щати
Настояването за налагане на несъгласие се случва на фона на извършен през вчерашния ден диалог по телефона сред Румен Радев и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен .

Според информация от формалния уебсайт на външното министерство на Съединените щати, Блинкен е приветствал пред Радев решението на българския парламент да даде военна помощ на Украйна в поддръжка на самоотбраната на страната.

Прессекретариатът на президента от своя страна не загатва за подобен акцент в диалога им.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР