Парите са повече, но това се дължи на факта, че

...
Парите са повече, но това се дължи на факта, че
Коментари Харесай

Калфин: Парите от ЕС идват с много условия. Трябва да се изготви план

„ Парите са повече, само че това се дължи на обстоятелството, че имаме нов целеви инструмент, който би трябвало да направи стопанската система ни сравнима със междинните нива в Европа. Ние получаваме най-вече пари, тъй като сме с най-лоша стопанска система като % от брутния вътрешен артикул. Това би трябвало да се промени. България би трябвало да има упоритост да изпревари една или две страни по икономическо развиване. “, това съобщи пред bTV някогашният министър на външните работи и някогашен евродепутат Ивайло Калфин.

„ За страната ни е добре, че има бюджет, тъй като ние сме чист адресат – взимаме 3 пъти повече, в сравнение с внасяме в европейския бюджет, тъй че забавянето му носеше опасности или да има доста дребен бюджет, или България да бъде ощетена. Фактът е, че има бюджет и фонд за възобновяване, а това е добре. “, сподели още Калфин, разяснявайки взетото на срещата в Брюксел решение България да получи близо 29 милиарда евро от Европейски Съюз за идващите 7 години.

От тази сума 24,385 милиарда евро са под формата на безплатни средства, като страната ни ще има достъп и преференциално заемно финансиране в размер на 4,549 милиарда евро, в случай че реши да тегли заем.

„ За мен е по-важно не е какъв брой получаваме, а какво ще се случи с тях. Точно за това се дават тези пари в новия фонд за възобновяване и резистентност. Идеята е в границите на 4-5 години да имаме безусловно нова стопанска система и друго качество на живот. Този път Европейският съюз дава парите с много условия, тъй че би трябвало да ни е ясно, че няма по какъв начин да ги вземем и да ги похарчим току по този начин “, разяснява Калфин.

По думите на сега липсва проект за това по какъв начин ще бъда изхарчени тези пари.

„ Вчера слушах вицепремиерът господин Дончев, който сподели - пари ще има и всички ще получат. Точно това не би трябвало да се приказва. Трябва да се каже не по какъв начин ще се разпредели една кошница с пари, а по какъв метод ще се промени живота и стопанската система ни. Това, което липсва е проект по какъв начин през идващите 4 години ще бъде изхарчен фонда за възобновяване. Планът би трябвало да е съгласуван с рекомендациите, които получаваме, а те са свързани с ниската конкурентоспособност, нуждата от цифровизация на стопанската система, уговорките ни по зелената договорка, правосъдната промяната и битката с корупцията и други “, сподели някогашният външен министър.

„ Планът за фонда за възобновяване би трябвало да бъде показан до октомври, като по-късно той минава разнообразни процедури в Европейски Съюз и някъде април-май идната година този проект би трябвало да бъде одобрен. До 2023 година би трябвало да изразходваме тези средства “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР