Посланиците на 27-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) постигнаха

...
Посланиците на 27-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) постигнаха
Коментари Харесай

Welt: ЕС одобри проект на гаранции за сигурността на Украйна

Посланиците на 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) реализираха единодушие по конфиденциален план, в който се разказват гаранциите за сигурност на Украйна, пише  в. Welt,  като се базира на документа. Според текста му Европейски Съюз е задължен да даде на Украйна съвещания в границите на 24 часа при положение на експанзия против страната, като в същото време се изключва директното присъединяване на бойци на Европейски Съюз в спора.

Документът планува, че размерът на фонда за помощ на Украйна през 2024 година ще доближи 5 милиарда евро, като в бъдеще той може да бъде разширяван според от потребностите на украинската войска и опциите на страните от Европейски Съюз. Освен това, написа Welt,  Брюксел дава обещание доставки на оръжие, образование на бойци, помощ за реформиране на украинския бранш за сигурност и противопоставяне на хибридните закани. Вестникът прецизира, че сега Брюксел разисква с Киев изискванията на съглашението от 11 страници, като се възнамерява гаранциите да бъдат предоставени до началото на юли. Очаква се те да работят до присъединението на Украйна към Европейски Съюз и НАТО.

Според Welt,  до момента единствено седем страни от Европейския съюз са се съгласили да дават на Украйна гаранции за сигурност: Германия, Дания, Франция, Италия, Финландия, Нидерландия и Латвия, в това число Обединеното кралство, което напусна Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР