Париж вече е стартирал всеобхватен проект на стойност 1.4 млрд.

...
Париж вече е стартирал всеобхватен проект на стойност 1.4 млрд.
Коментари Харесай

Париж ще инвестира 1.4 млрд. евро за почистване на Сена

Париж към този момент е стартирал изчерпателен план на стойност 1.4 милиарда евро за разчистване Сена. Целта е мощно нечистите води на реката да станат безопасни за плуване, оповестява Euronews.

По време на Летните олимпийски игри, които ще се проведат следващата година в столицата на Франция, част от надпреварите ще са точно във водите на Сена – за първи път от десетилетия. Реката беше хазаин на надпревари по плуване по време на Олимпийските игри през 1900 година, само че от 1923 година къпането във водите ѝ е неразрешено заради натоварения трафик от лодки и замърсяване на водата.

Сега градът желае да съживи реката като място за плуване както за Олимпиадата, по този начин и за обществеността до 2025 година
Безопасно ли е плуването в Сена?
Докато крайбрежията на Сена може да са сантиментално място за разходка, водите ѝ са станали толкоз токсични, че даже рибите се борят да оцелеят. Освен че е бунище за счупени колела и отпадък, реката на Париж е нечиста от непречистени отпадъчни води.

Основната функционалност на водния път в този момент е да транспортира артикули и хора. Всичко това обаче напълно скоро ще се промени. Посетителите на града след няколко години може да имат опция да се потопят напълно безвредно в реката.

Инициативата се проточи от десетилетия, само че наближаващата олимпиада форсира процеса.

Реката би трябвало да бъде подготвена за олимпийския триатлон и надпреварите в открити води до юли идната година, последвани от параолимпийските игри. Сена ще бъде и централната част на церемонията по откриването, която ще се организира по водите и крайбрежията.

Проектът за разчистване включва предприемане на ограничения против всички домове, които изхвърлят отпадъчните си води в реката. Освен това ще се подобрят и пречиствателните станции за отпадните води. Огромни резервоари за предпазване на мръсна повеждам също са в развой на създаване като тяхната цел е да се предотврати изливането на цялостни с бактерии отпадъчни води в реката, когато вали.
Кога Сена ще бъде отворена за гости?
След Олимпиадата реката ще бъде отворена за обществеността през лятото на 2025 година Кметството изследва местоположението на пет места за плуване по поречието на Сена, както в Париж, по този начин и отвън него.

Вероятно ще има две на брега на Parc Rives de Seine и една на ръкава Marie в центъра на Париж, една на пристанището на Берси в 12-ти регион и една на Allée du Bord-de-l`Eau в Булонският лес през 16-ти.

Проектът също по този начин се надява да въодушеви други градове по света да стартират да вършат водните си пътища по-безопасни.

Това ще сътвори тренд целия свят, тъй като доста градове следят Париж “, споделя Дан Ангелеску, академик, който наблюдава качеството на водата на Сена. „ Това е началото на едно придвижване “, споделя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР