Пъпешът е високо ценен за вкусовите му качества и диетичните

...
Пъпешът е високо ценен за вкусовите му качества и диетичните
Коментари Харесай

Пъпеш за здраве и красота

Пъпешът е високо скъп за вкусовите му качества и диетичните му свойства. През лятото той е един от най-търсените десерти. В сочния пъпеш се съдържат лесноусвоими захари, нишесте, белтъчини, витамини, пектини, органични киселини, минерални соли.

Пъпешът е потребен при анемия, сърдечно-съдови болести, заболявания на черния дроб и бъбреците, а също по този начин при подагра и при ревматизъм. Пъпешът е богат на силиций – от него зависи положението на твърдите тъкани, кожата и косата.

Силицият въздейства върху кората на основния мозък, той е нужен за положителното положение на нервите, работата на червата, храносмилателния тракт и всички вътрешни органи.

Пъпешът съдържа повече витамин С от динята. Целулозата в него добре въздейства върху стомашната микрофлора, спомага за изхвърлянето на нездравословния холестерол от организма и усъвършенства храносмилателния развой.

Пъпешът има подмладяващи свойства. В източните страни споделят, че пъпешът прави косата блестяща, очите млади, устните свежи, желанията мощни, опциите изпълними, мъжете мечтани, а дамите – прелестни.

 Резени Пъпеш

Пъпешът се яде свеж, само че се сервира и сушен, във тип на сладко, мармалад или конфитюр, като компот и като захаросани късчета от плода.

Пъпешът е богат на витамин РР, каротин, фолиева киселина и желязо. Този плод е потребен при запек, атеросклероза, хемороиди, заболявания на кръвта, бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Пъпешът се употребява за подсилване на нервната система. Пъпешът съдържа субстанции, които спомагат за изработването на серотонин – хормона на щастието. Той обаче не е целесъобразен за диабетици и хора с заболявания на черния дроб.

За да изберете зрял пъпеш, има няколко хитринки. Погледнете стъблото – то би трябвало да е дебело и сухо. Натиснете кората от противоположната на стъблото страна. Кората би трябвало леко да поддава при напън.

Узрелият пъпеш има мощен мирис. Този плод би трябвало да е тежък и при почукване да издава компактен глуховат тон. Наситеният цвят на вътрешността на пъпеша приказва за съществуването на доста витамин А в него.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР