Папагалът Грифин и неговата собственичка - психоложката Айрин Пепър ФОТО:

...
Папагалът Грифин и неговата собственичка - психоложката Айрин Пепър ФОТО:
Коментари Харесай

Папагал-умник би студенти от Харвард

Папагалът Грифин и неговата собственичка - психоложката Айрин Пепър ФОТО: Туитър

Папагал хитрец би 21 студенти от Харвард в конкуренция за запаметяване. Пернатият красавец Грифин, който е на 22 години, напълно не е елементарен папагал. Той знае и възпроизвежда 30 британски думи и схваща 40, в това число названията на цветове.

В играта за памет участниците трябвало да проследят под коя от размествани чаши на масата е избран пъстър жетон, заяви Българска телеграфна агенция.

Собственичката на птицата – психоложката Айрин Пепър, е демонстрирала играта, по същия метод е постъпила и със студентите си. Оказва се, че птицата е надхитрила всички участници и в 12 от 14-те опита с общо 120 рунда се е справила чудесно.

Любопитно, е че при започване на играта жетоните били два под две чашки, а по-късно били увеличени на четири. Първоначално студентите се справяли чудесно, само че с усложняването на задачата почнали да се затрудняват. На папагала това въобще не се отразило и резултатите са на разположение. На същата игра папагалът е победил и 21 деца на възраст от 6 до 8 години.
Този опит е за проучване на когнитивните качества и по-точно за така наречен манипулативност на работната памет. Той е претендирал освен участниците да запомнят кой цвят жетон под коя чашка е, само че и по-късно да проследят придвижването им по масата. Фактът, че папагалът се е показал не по-зле от хората демонстрира, че от еволюционна позиция тази линия е антична и евентуално е съществувала у общите ни прародители преди милиони години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР