Папа Франциск призова за уважение на човешките права и справедливост

...
Папа Франциск призова за уважение на човешките права и справедливост
Коментари Харесай

Папата призова за справедливост и човешки права в първата си реч от Мианмар


Папа Франциск прикани за почитание на човешките права и правдивост по време на първата си тирада от Мианмар. Въпреки общото обръщение понтифът не загатна на никое място в нея рецесията с етническата група рохинджа и обвиняванията в етническо пречистване против управляващите.

По време на изявление в столицата Найпидо, на което паралелно до него беше водачът на Мианмар Аун Сан Су Чи, той не разяснява непосредствено въпроса с мюсюлманската общественост, като вместо това засегна тематики, които единствено са свързани с продължаващата филантропична рецесия в страната.

По думите на папата мирът може да бъде реализиран единствено посредством „ правдивост и почитание на човешките права “, сподели той и прикани за „ почитание на всяка една етническа група и нейната еднаквост “.

Думата „ рохинджа “ въобще не участва в речта му. Около вероятната й приложимост от папата имаше напрежение, защото тя съставлява спорен термин, с който са наричани мюсюлманската общественост в будистката страна. Официалната власт обаче назовава представителите на рохинджа „ бенгали “, защото ги счита за противозаконни имигранти от прилежащ Бангладеш и им отхвърля поданство, макар че доста от тях са с генерации родени в Мианмар.

Франциск нееднократно е изразявал поддръжката си за мюсюлманската група, чиито 620 000 нейни представители бяха принудени да изоставен Минамар от август насам. Преди визитата правозащитни организации приканиха папата да повдигне въпроса за отношението към тях пред управляващите в страната.

Франциск е на четиридневно посещаване в Мианмар, което е първото такова на настоящ папа. Той дойде в понеделник, когато организира среща с авторитетния армейски военачалник Мин Аун Хлаин, чиито сили са упреквани за протичащото се с рохинджа. Във вторник папата имаше среща, с изключение на с Аун Сан Су Чи, по този начин и с духовните водачи на будистките, мюсюлмански, баптистки и еврейски общности в страната. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР