Папа Франциск призова руснаците да потърсят истината за нахлуването на

...
Папа Франциск призова руснаците да потърсят истината за нахлуването на
Коментари Харесай

Папата призова за мир в традиционното си обръщение за Великден

Папа Франциск прикани руснаците да потърсят истината за нахлуването на страната им в Украйна във великденското си обръщение към света в неделя и прикани за разговор сред израелци и палестинци след неотдавнашното принуждение, предава Ройтерс.

86-годишният папа управлява тържествена Великденска литургия на огрения от пролетното слънце площад " Свети Петър ", откакто извънредно студеното време в петък го принуди да пропусне церемонията навън за Кръстния път към Колизеума - защитна мярка след престоя му в болница заради бронхит в края на март.

Килим от 38 000 цветя, дарени, както постоянно, от Нидерландия, украси площада за най-важната и радостна дата в литургичния календар на Църквата - Великден. Парадните планове на Ватиканската швейцарска армия и италианските карабинери украсиха в допълнение празничната работа.

След края на великденската меса папа Франциск се качи на централния балкон на базиликата " Свети Петър ", с цел да насочи своето обръщение и благословия " Urbi et Orbi " (към града и света), обръщайки се към стоте хиляди души, пристигнали на площада и милионите пред телевизионните екрани.

Там, от същото място, където за първи път се появи пред света като папа в нощта на избирането му през 2013 година, той приказва за " тъмнината и мрака, в които прекомерно постоянно нашият свят се оказва обхванат " и се помоли на Бог за мир.

" Помогни на обичания от мен украински народ по пътя му към мира и хвърли светлината на Великден върху народа на Русия ", помоли се той.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари предходната година, Франциск най-малко два пъти седмично загатва Украйна и нейния народ като " мъченици " и употребява думи като експанзия и зверства, с цел да опише дейностите на Русия.

В неделя той помоли Бог " да утеши ранените и всички тези, които са изгубили близки заради войната, и да разреши на пленниците да се завърнат живи и здрави при фамилиите си, да отвори сърцата на цялата интернационална общественост да се стреми да постави завършек на тази война и всички спорове и кръвопролития в нашия свят. "

Както прави всеки Великден, папа Франциск прикани за мир в Близкия изток, апелът му стана още по-неотложен след неотдавнашното принуждение в Йерусалим и трансграничната размяна на огън сред Израел, Ливан и Сирия.

" В този ден, Господи, ние Ти поверяваме град Йерусалим, първият очевидец на Твоето възкресение. Изразявам дълбока угриженост за офанзивите от тези последните няколко дни, които заплашват предстоящата атмосфера на доверие и реципрочно почитание, нужни за обновяване на разговора сред израелци и палестинци, тъй че мирът да цари в Свещения град и в целия район ", сподели той.

Израелско-палестинското напрежение внезапно набъбна след акциите на израелската полиция предходната седмица в джамията " Ал-Акса " в Йерусалим, което провокира отвращение в целия арабски свят.

В посланието си папа Франциск също загатна неустойчивостта в Ливан, изрази вяра, че " мъчениците рохинги " от Мианмар " може да срещнат правдивост " и прикани за повече помощ за жертвите на земетресенията през февруари, които убиха близо 56 000 души в Турция и Сирия.

В част от обръщението, където загатна Никарагуа, папата помоли Бог " да помни всички, които са възпрепятствани да изповядват свободно и обществено вярата си ".

Отношенията сред държавното управление и католическата черква в Никарагуа са надълбоко обтегнати. Правителството, което прекрати дипломатическите връзки с Ватикана, забрани шествия навън през Страстната седмица тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР