Папа Франциск е получил реплика на сребърно ключе, с което

...
Папа Франциск е получил реплика на сребърно ключе, с което
Коментари Харесай

Папа Франциск получи ценен дар от кмета на Кърджали

Папа Франциск е получил имитация на сребърно ключе, с което е била заключвана дарохранителницата на един от манастирите на Перперикон. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров.

В събота кметът на Кърджали  Хасан Азис е бил признат от папа Франциск. Ключето е от 10 век и е изпълнено от най-хубавите бижутери в столицата на Византия, Константинопол. Дарохранителницата е представлявала сандъче, където са защитавани светите блага от сребро и злато, употребявани в богослужението, споделя Овчаров.

По думите му до този миг е известно единствено едно скъпоценно сребърно катинарче за такава дарохранителница , което е измежду най-ценните експонати на византийското изкуство в фамозния международен музей „ Ермитаж “ в Санкт Петербург. Находката от Перперикон е единствена по рода си в международен мащаб, добавя проф. Овчаров.

„ Помня, че когато преди двайсетина години открихме това превъзходно произведение на изкуството, основано в най-хубавите бижутерски ателиета на столицата на Източната Римска империя, Константинопол, с екипа се радвахме като деца. А през днешния ден ключето, носено на гърдите на християнски епископи преди хиляда години, е най-ценният експонат на експозицията на Историческия музей в Кърджали. Защото е от Перперикон – античното светилище на близо 7000 години, като през едно хилядолетие от тях е бил център на епископия, обхващала от време на време задачите Родопи “, споделя проф. Николай Овчаров.

„ Очевидно папа Франциск оцени това. Всички виждаме на оповестеното видео от Ватикана по какъв начин той поема с боязън сребърния ключ и  се прекръства пред него. А оповестените от медиите негови думи допълват страстта, която светият отец е изпитал “, разяснява археологът.

Когато кметът Хасан Азис изяснява историята на предмета, папата дава отговор: „ Г-н кмете, доста кметове идват и ми подаряват ключа на своите градове, само че Вие сте единственият, който ми подарява ключа от ковчежето на такова свято място! “.

„ Това е самата истина. Разбра я папата в Рим, остава да я схванат и ръководещите в България. Защото Перперикон втора година е без държавно финансиране на археологическите изследвания. Добре, че е община Кърджали, която поема отговорностите на българската страна “, разяснява проф. Николай Овчаров.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР