Пандемията от новия коронавирус спира промишлени предприятия и ограничава транспорта,

...
Пандемията от новия коронавирус спира промишлени предприятия и ограничава транспорта,
Коментари Харесай

Рязък спад на замърсяването на въздуха по света заради коронавируса

Пандемията от новия ковид стопира промишлени предприятия и лимитира превоза , което води до краткотрайно понижаване на замърсяването на въздуха по целия свят . Това демонстрират сателитни изображения на Европейската галактическа организация, оповестява " Гардиън ".

Експерт разяснява, че неочакваната смяна представлявала " най-големият по мащабите си опит до момента " във връзка с намаляването на излъчванията от промишлеността.

Данни от спътника Sentinel-5P на Европейската галактическа организация демонстрират, че през последните шест седмици равнищата на азотен диоксид в градовете и индустриалните региони в Азия и Европа са били доста по-ниски , в сравнение с в същия интервал на предходната година.

Азотният диоксид се създава от автомобилните мотори, електроцентралите и други промишлени процеси и се счита, че обостря респираторни болести като астма .

Макар и да не е парников газ самичък по себе си, замърсителят произлиза от същите действия и промишлени браншове, които са виновни за огромен дял от въглеродните излъчвания в света и водят до световното стопляне .

Пол Монкс, професор по замърсяване на въздуха в Университета в Лестър, предвижда, че ще има значими уроци, които би трябвало да научим . " В момента без да желаеме организираме най-мащабния опит, виждан в миналото ", акцентира той и добавя: " Виждаме ли на какво можем да станем очевидци в бъдеще, в случай че успеем да преминем към нисковъглеродна стопанска система ? Да не омаловажаваме загубата на живот, само че това може да ни даде някаква вяра от нещо извънредно. Да се види какво може да се реализира. "

Монкс, който е някогашен ръководител на научния съвещателен съвет към английското държавно управление по въпросите на качеството на въздуха, акцентира още, че намаляването на замърсяването на въздуха може да донесе някои изгоди за здравето , макар че е малко евентуално да компенсира загубата на човешки животи от ковид.

" Изглежда изцяло евентуално намаляването на замърсяването на въздуха да бъде от изгода за хората от чувствителни категории, да вземем за пример някои страдащи от астма ", разяснява той и означи: " Това може да понижи разпространяването на заболяването. Високото равнище на замърсяване на въздуха ускорява заразяването с вируси , тъй като то води до възпаления и намаление на имунитета. " Селското стопанство също може да е печелившо , защото замърсяването попречва растежа на растенията, добави той.

Световната здравна организация (СЗО) разказва азотния диоксид като " отровен газ, който предизвиква доста инфектиране на дихателните пътища " при концентрации над 200 микрограма на пространствен метър. СЗО в този момент изследва дали замърсяването на въздуха може да форсира разпространяването на ковид и дали го прави по-вирулентeн.

Един от най-големите спадове на равнищата на замърсяване може да се забележи над централния китайски град Ухан, който беше блокиран в края на януари поради ковид. Градът с 11 милиона души е главен транспортен център и дом на стотици заводи, доставящи елементи за коли и различен хардуер за световните вериги за доставки. Според НАСА равнищата на азотния диоксид в източната и централната част на Китай са били с 10-30% по-ниски от естествените .

Промените над Северна Италия са изключително поразителни , защото димът от гъста мрежа от заводи има наклонност да бъде блокиран от Алпите в края на долината По, което прави този регион едно от най-замърсените места в Западна Европа.

След като страната беше блокирана на 9 март, равнищата на азотен диоксид в Милано и други елементи на Северна Италия са спаднали с към 40% .

" Това е много невиждано ", сподели Винсент-Анри Пьойх, шеф на атмосферната работа " Коперник ", като добавя: " В предишното сме виждали огромни промени за ден или повече поради времето. Но сходно нещо за излъчванията в никакъв случай не е следено толкоз дълго. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР