Палестинският президент Махмуд Абас, за когото се говори, че е

...
Палестинският президент Махмуд Абас, за когото се говори, че е
Коментари Харесай

Превръща ли се Махмуд Абас в изкупителна жертва на войната в Газа

Палестинският президент Махмуд Абас, за който се приказва, че е откъснат от народа си, и който е изправен пред недоволството на улицата, наподобява се трансформира в изкупителна политическа жертва на войната, която бушува в Газа сред неговите противници от “Хамас “ и Израел.

 

Въпреки че мирният развой от Осло, чийто основен проектант беше той през 1993 година, и който трябваше да докара до основаването на палестинска страна, е в задънена улица към този момент повече от 10 години, Абас към момента държи на уреждането на израелско-палестинския спор посредством договаряния, отбелязва Франс прес.

 

И всичко това, макар усилването на израелската колонизация, която раздробява Западния бряг до степен, която на процедура не разрешава основаването на непрекъсната и жизнеспособна палестинска страна, макар увеличението на насилието сред израелската войска и палестинските въоръжени групировки и макар зачестяването на деянията на принуждение от страна на еврейските заселници против палестински цивилни жители на тази територия, окупирана от Израел от 1967 година.

 

Тази позиция контрастира с настроенията на редовите палестинци, на които им е омръзнало от безсилието на Абас и палестинската самостоятелна власт пред израелското държавно управление, образувано в края на декември от Бенямин Нетаняху с помощта на поддръжката на крайната десница, която заема твърда позиция против палестинците.

 

От началото на войната, провокирана на 7 октомври от невижданата офанзива на палестинското ислямистко придвижване “Хамас “ против Израел от линията Газа, Абас остана прекомерно внимателен в изявленията си, до момента в който доста палестинци, поддръжници на “Хамас “ или не, приветстваха в обществените мрежи това, което считат за " унизително проваляне " за Израел, и демонстрираха поддръжката си за групировката.

 

Според израелските управляващи от 7 октомври насам от израелска страна са убити над 1400 души, множеството от които са цивилни. В линията Газа, съгласно последните данни на локалните управляващи, близо 5000 палестинци са били убити при непрестанните бомбардировки на израелската войска в отговор на офанзивата на “Хамас “.

 

На 16 октомври изказване, оповестено от формалната палестинска новинарска организация УАФА, в което Абас споделя, че " политиката и дейностите на “Хамас “ не съставляват палестинския народ ", провокира гневни реакции, преди да бъде оттеглено.

 

На идващия ден ударът по болничното заведение " Ахли Араб " в Газа, за който Израел и палестинските въоръжени групировки в анклава се упрекват взаимно и при който починаха няколкостотин души, провокира демонстрации на Западния бряг. В Рамала стотици палестинци стачкуваха със викания: " Абас, оставка! ", преди да бъдат разпръснати със мощ. 

 

" Абас заложи на интернационалната общественост, вярвайки, че тя ще принуди Израел да се изтегли от окупираните територии и да даде на палестинците страна ", съобщи пред Агенция Франс Прес Убай Абуди, шеф на Центъра за проучвания и развиване " Бисан ", основан в Рамала мозъчен концерн. " Но интернационалната общественост сподели, че не обръща внимание на пролятата от палестинците кръв и техните премеждия, откъдето идва и националният яд ", прибавя анализаторът.

 

Според изследване на публичното мнение, оповестено през септември от Палестинския център за политически и социологически проучвания, преди войната 78 % от палестинците са подкрепяли оставката на 88-годишния Абас. На власт от 2005 година, неговото държавно управление, излъчено от придвижването ФАТАХ, управлява единствено елементи от Западния бряг, откакто през 2007 година бе изтласкано от линията Газа от “Хамас “.  Освен това 58 % от интервюираните поддържат " въоръжената битка " за преустановяване на израелската окупация, до момента в който 20 % са за реализиране на съглашение посредством договаряния, а 24 % - за " мирна опозиция ".

 

В очите на тези, които оспорват престижа ѝ, " палестинската самостоятелна власт от ден на ден се приравнява, било то посредством безучастие или съдействие в региона на сигурността, с политиката на Израел ", споделя политологът Ксавие Гиняр, експерт по палестинските територии. " Съществува действително чувство, че Абас е некадърен да реагира на протичащото се в Газа ", прибавя специалистът от мозъчния концерн “Нориа “.

 

Според Хю Ловат, откривател в Европейския съвет за външни връзки (European Council for Foreign Relations), " при втвърдяването на палестинското публично мнение в интерес на въоръжената опозиция, палестинската самостоятелна власт рискува да бъде пометена, в случай че продължава да не следва гласа на палестинския народ ". Позицията на Абас е още по-нестабилна, защото " Съединени американски щати и Израел го притискат да предприеме по-строги ограничения против “Хамас “ и други въоръжени групировки на Западния бряг, което в допълнение ще подкопае позициите му ", отбелязва анализаторът.

 

" Притисната сред публичното мнение и американските упования, палестинската самостоятелна власт до момента избягваше да заема ясна позиция, което също не ѝ оказа помощ. Поради това тя е в губеща позиция ", добавя анализаторът. Омар Хатиб, млад мъж, който показва в Рамала в петък в поддръжка на палестинците в Газа, не пести упреците си. " Съпротивата се опълчва на Израел в Газа, а ние се противопоставяме на администрацията тук, тъй като тя не е нищо повече от инструмент в ръцете на окупацията, с цел да ни репресира на Западния бряг ", споделя младият мъж.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР