Палестинската въоръжена групировка Хамас“ предприе безпрецедентна атака срещу Израел. Нейните

...
Палестинската въоръжена групировка Хамас“ предприе безпрецедентна атака срещу Израел. Нейните
Коментари Харесай

Какво се случва около ивицата Газа и какво трябва да знаем за „Хамас“?

Палестинската въоръжена формация „ Хамас “ предприе невиждана офанзива против Израел. Нейните бойци раздраха оградата сред линията Газа и Израел, нахлувайки в еврейските общности, убивайки и отвличайки хора.

Би Би Си прави опит да изясни протичащото се, като дава отговор на няколко значими въпроса, които в известна степен хвърлят светлина върху един от най-трудните за разрешаване спорове в историята на човечеството.

260 тела са открити на музикален фестивал в Израел

Какво би трябвало да знаем за „ Хамас “?

„ Хамас “ е палестинска паравоенна и политическа организация. Основана е в кая на 1987 година, а задачата ѝ е унищожаването на Израел и основаването на Палестинска страна. Голяма част от палестинците поддържат придвижването за опозиция.

Снимка: Ройтерс

През годините самоубийствените атентати на представители на „ Хамас “ са били ориентирани най-много към израелските военни и тайните сили, с цел да бъде прекратена окупацията на Западния бряг и на линията Газа. Групировката води непрекъснати боеве против Израел, като е изстреляла или е разрешила на други да изстрелят хиляди ракети против евреите.

Имаме система, която ни дава 15 секунди, в които да се затворим при офанзива, описа Ивайло Панчев

Израел също неведнъж е атакувала „ Хамас “ с въздушни удари и дружно с Египет блокира линията Газа през 2007 година Аргументът за това е, че би трябвало да се обезпечи известна сигурност в района.

Снимка: Reuters

„ Хамас “ е определяна като терористична група и то освен от Израел, само че и от Съединените щати, Европейския съюз, Обединеното кралство и десетки други страни. Групировката обаче се поддържа от Иран - тази страна обезпечава финансиране на палестинската формация, както и образование на бойците.

Според Вашингтон смъртоносните офанзиви са стимулирани от вероятното стопляне на връзките на Израел и Саудитска Арабия

Какво съставлява линията Газа?

Ивицата Газа е една от двете елементи на отчасти приетата страна Палестина, дружно с територията на Западния бряг. Тази територия е с дължина 41 км и широчина 10 км – тя е ситуирана сред Израел, Египет и Средиземно море.

Снимка: EPA

В линията Газа живеят към 2,3 млн. души. Това я трансформира в една от най-населените територии в света – 5046 души на квадратен километър.

През годините там се води засилена еврейска колонизация. През лятото на 2005 година обаче с решение на израелското държавно управление към 5000 еврейски заселници са принудени да изоставен тези територии.

Стотици са убитите израелци и палестинци от началото на нападенията

Как живеят хората в линията Газа?

Израел управлява въздушното пространство над Газа и нейната брегова линия, като по този метод лимитира кой и какви артикули да влизат и излизат през граничните пунктове. По сходен метод Египет управлява кой влиза и излиза през границата ѝ с Газа.

Около 80% от популацията на тази територия зависи от интернационалната помощ, настояват от Организация на обединените нации. В отчета на интернационалната организация се споделя също по този начин, че един милион души разчитат на ежедневна поддръжка под формата на хранителни артикули.

Военновъздушните сили са нанесли удари по 500 цели против „ Хамас “ и „ Ислямски джихад “ в линията Газа

Какво се случва сред Палестина и Израел?

Конфликтът сред Израел и Палестина е от 1947 година и в основата му е битката за територия. Проблемът е, че от епохата на Римската империя палестинците населяват земите на сегашен Израел и в този момент имат искания към тях. От друга страна обаче в Библията се споделя, че тези територии са принадлежали на еврейските кралства. Това е и повода евреите да гледат на тях като на тяхна антична татковина.

Снимка: Reuters

Израел е оповестена за страна през 1948 година, макар че земята към момента се назовава Палестина от тези, които не признават правото на евреите да имат тази територия. Палестинците също употребяват името Палестина като общ термин за тяхната територия, включваща също по този начин Западния бряг, линията Газа и Източен Йерусалим.

Преговорите ще стартират в първия вероятен, счита Румяна Бъчварова

Защо спорът е сложен за разрешаване?

Всеизвестно е, че от години има непрекъснато напрежение сред Израел и „ Хамас “, само че офанзивата на екстремистите в събота – 7 ноември, беше осъществена изненадващо (липсваха каквито и да било индикации за нея). Групировката изстреля хиляди ракети против Израел, до момента в който десетки бойци минаха границата и нахлуха в израелските общности, убивайки стотици цивилни и отвеждайки други в плен.

Снимка: Ройтерс

Израел стартира незабавни въздушни удари, заявявайки, че те са ориентирани против екстремистки обекти в линията Газа.

„ Това е най-амбициозната интервенция, която „ Хамас “ е стартирала в миналото от линията Газа, както и най-сериозната трансгранична офанзива, с която Израел се сблъсква през последното десетилетие “, изяснява интернационалният редактор на Би Би Си Джереми Боуен.

Израелска избавителна работа заяви, че е прибрала към 260 тела

Трябва да се спомене също по този начин, че датата на нападението не е определена инцидентно. Тя идва ден след отбелязването на 50-ата годишнина от изненадващата офанзива на Египет и Сирия през 1973 година, която е в основата на огромната война в Близкия изток.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР