Пафтите – вселена от знаци“ се нарича първата изложба за

...
Пафтите – вселена от знаци“ се нарича първата изложба за
Коментари Харесай

Пафтите като вселена от знаци представят в Историческия музей в Русе


„ Пафтите – галактика от знаци “ се назовава първата галерия за годината, подредена в Регионалния исторически музей в Русе. Тя показва към 75 накита от фонда на музея, с разнообразни размери и претекстове, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Идеята за изложбата е предизвикана от засилващия се интерес към българската национална носия. „ Живеем в свят, в който все по-ценна за мнозина се демонстрира националната носия. А пафтите са един доста значим белег в националната носия, тъй като указват женените дами от останалите дами, младите девойки, лазарките и всички останали моми. Говорейки за вселената от знаци на пафтите, в действителност ние виждаме един друг свят, който е значим точно с това, което ние през днешния ден разпознаваме в пафтите като изкуство “, сподели шефът на музея проф. Николай Ненов.

В предишното пафтите са били специфична част от обредната система на българина, имали са и защитна функционалност. „ В този смисъл пафтите стоят на кръста, т.е. разделят тялото като система на горна и долна част, те са върху колана, който отново е знак за подписания завет сред Господ и индивида, и изобразяват извънредно доста картини, които в действителност показват нашето митопоетично мислене. Те показват слънцето, други астрални обекти, показват животните в качеството им на настойници - и небесни, и подземни. Имаме пафти с птици, само че имаме и пафти със змейове “, обясниха етнографките Десислава Тихолова и Искра Тодорова.

Експонатите са разграничени в седем раздела съгласно претекстовете в украсата им: с небесни светила, религиозни претекстове, геометрични детайли, животни, растителни претекстове, реалии и с филигран. Тъй като са били и белег за обществен статус, в направата им са употребявани камъни, седеф, кост, сребро и позлата. Според традицията право да носят пафти са имали единствено омъжените дами. Колкото по-богати са били, толкоз по-красиви са били и накитите. Най-впечатляващи са тези със седеф, които са били носени от поклонници, посетили Божи гроб. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР