Отпечатването на учебниците по история за 10 клас да бъде

...
Отпечатването на учебниците по история за 10 клас да бъде
Коментари Харесай

Десните искат да спре отпечатването на учебници по история, заради `Живков полагал грижи за народа`

Отпечатването на учебниците по история за 10 клас да бъде спряно, а текстовете за интервала 1944 - 1989 година да бъдат " доста съществено и отговорно към обстоятелствата " модифицирани. 
За това упорстват в своя позиция от Демократична България. Демократите желаят още министърът на образованието, да инициира спор в Народното събрание, който да одобри декларация с политическа оценка на тоталитарния режим и тя да зададе нормата за наличието на учебниците " с явен, осъдителен темперамент на този интервал и идеология ", написа още в позицията на Демократична България. 
Пълният текст на декларацията: 

Преди съвсем две години на 28-ми ноември 2017г., по отношение на разискването на препоръчаната стратегия по предмет история за 10-ти клас на междинните учебни заведения в България, партиите в обединяване „ Демократична България “ през днешния ден, изпратихме отворено писмо до министъра на образованието и науката с гледище за обективно проучване на комунистическия режим в България и за последствията от него и в изрично противоречие със спестени термини и наличие. Възмутени сме от същото наново, настойчиво - манипулативно поднасяне на историята за комунистическия режим – този път от към този момент готовите учебници за 10-ти клас за 2019/2020 образователна година, утвърдени от МОН на 20-ти юни тази година. Тези скандални учебници бяха към този момент в детайли оценени в медиите от публицисти и интелектуалци, а също така провокираха яд и митинг в голямо болшинство от дейни жители в обществените мрежи. Но най-нетърпимото е, че ще ги четат и учат нашите деца.

„ Демократична България “ е поела политическа отговорност да не допусне давност и деформиране на истината за мракобесния и античовешки режим в интервала 1944 – 1989 година в България. Настояваме младото потомство да не бъде оставено да черпи информация единствено от тесни фамилни и родови кръгове, където с течение на годините обстоятелствата биват субективно изкривявани, а постоянно и умишлено подменяни. Няма да допуснем и добре проведената политика на „ академично замитане под килима “, което в последна сметка фалшифицира публичното познание за тоталитарния интервал.

Истината за зверствата не трябва да бъде педагогическо табу. На младежите би трябвало да се показват не безобидни „ нормализирани “ версии на историята на комунизма, постоянно граничещи с неприкрита носталгия по това време: сходни учебници пазят режим, който е приет за незаконен със закон. Те не разрешават неговите закононарушения да бъдат показани в цялата им грозотия и не желаят подрастващите да знаят детайлности за тази идеология, натоварена с голяма историческа виновност. 

Манипулираната памет и изборният взор към тоталитарния режим са риск за бъдещето на демокрацията в България. Това е основанието ни да настояваме за прекъсването на въпросните учебници от щемпел и за доста съществено, отговорно към обстоятелствата, преправяне на текстовете за интервала 1944 – 1989 година

„ Демократична България “ ще активизира този път всеобща поддръжка на настояванията си, тъй като те са претенции на голям брой почтени хора и демократи в България. Ще предизвикваме политически спор за реализиране на единодушие към онази историческа истина, което поколенията би трябвало да знаят и в никакъв случай да не не помнят.

Настояваме държавното управление на Република България, в лицето на министъра на образованието, да инициира виновен спор в Народното събрание за гласоподаване на нова декларация с политическа оценка на тоталитарния интервал 1944 – 1989 година Тя следва да зададе норма за списване на наличието на учебниците на нашите деца, освен това с явен, осъдителен темперамент на този интервал и идеология. Нека тази декларация бъде първата стъпка на законодателната, правосъдната и изпълнителната управляващи, които от дълго време трябваше да създадат нужното по обезпечаване на юридическите и институционални условия, за СПАЗВАНЕ на признатия още през 2000 година „ Закон за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен “. 

Петиция против подмяната на истината за комунистическия интервал и годините на прехода към народна власт в новите учебници по история стартира преди дни фондация " Истина и памет ".

Последователно се премълчават репресиите по време на комунистическия режим и ролята на Държавна сигурност, насилственото налагане на атеизъм в обществото, привилегиите на комунистическия партиен уред и семейството Живкови. Не се споделя нищо за задълженията, насъбрани при ръководството на Българската комунистическия партия, опразването на пенсионните фондове, тайните банкрути на страната. Животът по време на комунистическия режим се показва в разкрасен тип, в един от новите учебници даже е записано че Тодор Живков е " полагал грижи " за народа, изясняват от " Истина и памет ".  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР