Отпада изискването за удостоверение, че дете е записано в училище

...
Отпада изискването за удостоверение, че дете е записано в училище
Коментари Харесай

Помощите за учениците от втори до четвърти клас вече се отпускат без удостоверение

Отпада условието за уверение, че дете е записано в учебно заведение при отпущането на еднократни помощи за възпитаници, които не престават образованието си във втори, трети и четвърти клас.

Служителите на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) ще имат опция да ги ревизират по длъжностен път, предад News.bg.

Подадените досега заявки, за които не е показано уверение, ще се преразглеждат служебно.

Това стана откакто Народното събрание гласувапредложената от Министерството на трудапромяна за Закона за фамилни помощи за деца, която е призната със Закона за държавния бюджет за 2023 година

Размерът на еднократната помощ за възпитаници за образователната година остава 300 лева, които се изплащат на два пъти - по 150 лева на образователен период . Запазват се размерите и на другите типове фамилни помощи, които се дефинират със Закона за държавния бюджет за 2023 година

За учениците от първи и осми клас остава условието да бъде показано уверение , че са записани, тъй като за тези класове има авансово класиране и записване. Удостоверението е належащо, в случай че фамилиите желаят да получат помощта преди началото на образователната година. При липса на такова, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, откакто АСП получи по длъжностен път данните за действително записаните от Министерството на образованието.

Заявленията за еднократна помощ за възпитаници се подават най-късно до 15 октомври.

Със Закона за бюджета за държавното публично обезпечаване, се усилва размерът на компенсацията за гледане на дете на 780 лева, като по-високият размер ще се изплаща със задна дата от 1 януари.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР