Отмяна на правото на вето и плавен преход към вземане

...
Отмяна на правото на вето и плавен преход към вземане
Коментари Харесай

Шолц се обяви за разширяване на ЕС и отмяната на правото на вето

Отмяна на правото на несъгласие и равномерен преход към взимане на решения с болшинство в Европейски Съюз предложи немският канцлер Олаф Шолц в тирада от Прага, където е на посещаване. Той оправда упованията да изложи концепциите за промяна в Европейски Съюз с днешното си изказване. Шолц съобщи ясна поддръжка за разширението на общността със страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия, за европейски съюз, в който членуват 30 или 36 страни, предадоха международните организации.

В същото време, по думите му, " с разширението на Европейския съюз (ЕС) разликите сред страните членки във връзка с политическите ползи, икономическото въздействие и обществените системи ще нарастват, тъй че общността би трябвало да се откаже от правото си на несъгласие в редица области. ", акцентира той  в речта си, озаглавена " Европа е нашето бъдеще ", произнесена в Карловския университет, оповестява Ройтерс.

„ Там, където през днешния ден се изисква единогласие, рискът обособена страна да упражни правото си на несъгласие и да попречи на всички останали да продължат напред, се усилва с всяка нова страна членка “, посочи той и предложи еволюционен преход към гласоподаване с болшинство по значими въпроси като  общата външна политика и данъчната политика. Канцлерът означи, че е наясно и с бъдещите последствия за Германия при положение на промени.

Шолц показа, че поддържа и концепцията на френския президент Еманюел Макрон за основаване на " европейска политическа общественост ", която съгласно него ще отвори опция за постоянни диалози на водачите от Европейски Съюз с техните " европейски сътрудници " от страните, които не членуват в обединяването.

Германският канцлер изрично се разгласи и за приемането на България, Хърватия и Румъния в Шенген. " Шенген е едно от най-големите достижения на Европейски Съюз и ние би трябвало да го пазим и развиваме. Това, апропо значи да запълним останалите пропуски. Хърватия, Румъния и България покриват всички механически условия за пълноправно участие. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки ", акцентира той.

Речта на Шолц е в навечерието на лидерската среща в Прага през октомври, акцент в която евентуално ще бъде и  въпроса за приемането на нови страни-членки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР