Отличничка в университета, терористка за КГБ: 20-годишна студентка от Беларус

...
Отличничка в университета, терористка за КГБ: 20-годишна студентка от Беларус
Коментари Харесай

Отличничката от Беларус: как 20-годишна студентка влезе в списъка с терористи на КГБ


Отличничка в университета, " терористка " за Комитет за Държавна сигурност (на СССР): 20-годишна студентка от Беларус беше изпратена за близо седем години в наказателна колония. Тя просто е споделила обява в обществените мрежи.

Данута Передня

На 26 януари 2022: на този ден Данута Переднае навършва 20 години., е оказало съществено въздействие върху нея. На 27 февруари Данута копира и препраща в онлайн стая за чат пост на различен човек, който остро подлага на критика Лукашенко и Путин. Според правозащитници обявата е съдържала и апел за митинг против войната.

На идващия ден - 28 февруари - Данута се качва на рейса от Кировск до Могильов. На идване тя е била посрещната и задържана от силите за сигурност..
Редакцията предлага
" Разширяване " на обвиняването

Украинец, живеещ в Лвов, е съобщил за случая на правозащитната група MYDAY TEAM. Той бил доста обезпокоен и се надявал в най-лошия случай Данута да получи административно наказване. Скоро обаче станало ясно, че момичето може да получи действителна присъда в затвор.

Според организацията, Данута Переднае в началото била арестувана по обвиняване за клюка против Александър Лукашенко. Този член от закона планува оптималната присъда от пет години затвор. След експертиза на следствените органи обаче против нея били повдигнати и други обвинявания. Едното - за апел към дейности, целящи увреждането на националната сигурност на Беларус, което носи присъда до 12 години затвор, а другата - засегнатост на диктатора Лукашенко.

Данута не е създател на обявата, която стои в основата на наказателното дело, безапелационни са правозащитниците. Тя просто го е копирала и препратила в чата.

Процесът против Данута Переднае е почнал на 24 юни в родния ѝ Кировск. Желанието на момичето било родителите и приятелите ѝ да не участват на делото. Самото семейство на момичето също настояло никой да не отива в правосъдната зала, твърди източник на Дъждовни води.

Присъдата от шест години и половина затвор за препращане на известие в чат е била шокираща за роднините на Данута. Все още не е известно по какъв начин самата тя го е приела, само че източникът споделя, че момичето е демонстрирало неотстъпчивост още през цялото време. " Задържането е било потрес за нея, само че тя се опита да одобри тестването умерено. "

Отлична студентка

Данута Переднае е отлична студентка от Факултета по непознати езици на Могильовския държавен университет. Но съвсем незабавно след задържането ѝ тя била изгонена оттова. Правозащитниците настояват, че формалната причина за това били систематични отсъствия.

Според познатите ѝ, като студентка тя е била измежду най-хубавите в групата си. " Данута е доста спокойна, виновна, може би малко срамежлива, само че решителна. Трудно е да се повярва, че тя " редовно е пропущала часове ", споделя нейн прочут.

През юни беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е присъединило Данута в листата на лица, " свързани с терористични действия ". Тя е най-младата в него. Включването в листата води до ограничение на финансовите транзакции. Подобни пандизчии нямат право да получават пари по сметка.

Познати на фамилията показват възмущението си: " Страшно е да си представим по какъв начин се усещат Данута и фамилията ѝ. Ако нищо не се промени в страната, момичето ще бъде освободено след 26-ия си рожден ден. Дори и тя да е препубликувала този пост, коства ли си това шест години и половина от живота на едно младо момиче? ".

Международната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " популяризира апел за освобождението на 20-годишната студентка. Други деятели считат, че тя е политически пандизчия.

***
Вижте това видео от нашия списък:
Беларуските " ескадрони на гибелта "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР