Отиде си доайенът на българската театрална режисура Красимир Спасов. Това

...
Отиде си доайенът на българската театрална режисура Красимир Спасов. Това
Коментари Харесай

Отиде си режисьорът Красимир Спасов

Отиде си доайенът на българската театрална постановка Красимир Спасов. Това оповестиха от спектакъл „ Българска войска “.

Поклонението ще е на 17 януари (сряда), от 12:30 часа, в ритуалната зала на Централни софийски гробища.

„ Усещам с цялото си създание, че първата му подготовка в небесния спектакъл към този момент е почнала... Отвъдните актьори са прегърнали татко ми със златните си крила, а той с леко ироничната си усмивка ги вкарва в тайните на света, планетите, звездите, вселената... “, написа във Facebook дъщерята на режисьора - Касиел Ноа Ашер.

„ Моят татко беше режисьор с цялото си създание. Обожаваше театъра. Коридорите, гримьорните, стаята за чакащи, ателиетата, кабинета си, барчето на последния етаж... Но най-вече си умираше да споделя истории там - на сцената под прожекторите... Беше занаятчия на разбора, на възприятията, на реденето на пъзела наименуван воин. Беше идеалист, който вълшебстваше с душите на публиката... Беше рисков, прецизен, мощен, вълнуващ, неотстъпчив и безащитен... Знаеше доста, само че не спираше да учи до последния си момент... “, добавя тя.

Проф. Красимир Спасов постоянно ще остане с нас на сцената и в нашите сърца, написаха във Facebook от спектакъл „ Българска войска “. По думите им неговата театрална хармония остава безконечна, даже през най-големите промени, неговите визии не престават да са непоклатими и точно за това, той се трансформира в извънредно значима фигура за българския спектакъл.

Красимир Спасов е роден на 26 юли 1941 година във Варна. Завършва „ Режисура за трагичен спектакъл “ във ВИТИЗ (НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “).

В спектакъл „ Българска войска “ той слага постановките „ Много звук за нищо “ и „ Колко е значимо да бъдеш сериозен “ които се играят пред аудитория към този момент над 25 години. Други негови представления са „ Вкус на мед “ от Шийла Дилейни, „ Тартюф “ от Молиер, „ В полите на Витоша “ от П. К. Яворов, „ Албена “ от Йордан Йовков, „ Една нощ с теб “ от Майкъл Уелър, „ Любов, обич, обич “ от Майк Бартлет. Последната му режисура в театъра е „ Мизантроп “ от Молиер.

Няма спектакъл в България, в който Красимир Спасов да не е поставял. През годините е осъществил над 100 постановки на пиеси от български, съветски, западноевропейски и американски създатели, измежду които „ Дон Жуан или любовта към геометрията “ от М. Фриш, „ Обърни се с яд обратно “ от Дж. Осбърн, „ Стъклената менажерия “ и „ Трамвай Желание “ от Т. Уилиямс, „ Заровеното дете “ и „ Истинският запад “ от С. Шепард, „ Американски бизон “ от Д. Мамет, „ Полет над кукувиче гнездо “ от К. Киси, „ Любовникът “ и „ Лека болежка “ от Х. Пинтър, „ Танго “ и „ Стриптийз “ от Сл. Мрожек, „ Двама на люлката “ от У. Гибсън, „ Мъртвешки танц “ от А. Стринберг, „ Хеда Габлер “ от Х. Ибсен, „ Антол “ от А.Шницлер, „ Престъпление и наказване “ по Достоевски, „ Последните “ и „ Васа Железнова “ от М. Горки, „ Вуйчо Ваньо “ и „ Чайка “ от А. П. Чехов, „ Нощта на трибадите “ от П. Енквист, „ Емиля Галоти “ от Г. Лесинг, „ Солунските съзаклятници “ от Г. Данаилов, „ Веселите Унидзорки “, „ Мяра за мяра “ и „ Много звук за нищо “ от У. Шекспир, „ Игра на любовта и случая “ от Пиер Мариво, „ Елизабет, кралицата девственицата “.

Режисира и два кино лентата. За единия от тях, „ Забравете този случай “, получава премия на кинокритиката и премия за най-успешен дебют в киното на Националния кинофестивал през 1984 година Другият му филм е „ О, Господи къде си? “. И двата са показани в чужбина.

Красимир Спасов е учител в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “.

През 2012 година получава премия на Съюза на артистите в България „ Икар “ за изцяло творчество, а през 2021 година е отличен с „ Аскеер “ за „ повсеместен принос в театралното изкуство “. Носител е и на интернационалните награди.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР