A to JazZ, най-големият фестивал за градска култура и музика

...
A to JazZ, най-големият фестивал за градска култура и музика
Коментари Харесай

A to JazZ разкрива звездния състав за своето 13-то издание

A to JazZ, най-големият фестивал за градска просвета и музика у нас, ще завладее столицата за 13-та поредна година от 4 до 7 юли в Южен парк 2. През 2024 събитието се завръща с още по-стойностна селекция от висококачествена джаз и уърлд музика, конгрес за обмяна на професионален опит, начинания за по-чиста природа и важен принос за стопанската система на столицата и интернационалния имидж на София като културна дестинация.

И тази година артистичната стратегия на A to JazZ пресича жанровите граници и дава обещание незабравимо преживяване. В обичания Южен парк 2, публиката ще се допре до наследството на американската джаз легенда McCoy Tyner, изключителния глас на френската вокалистка Cyrille Aimée и феноменалните новатори Knower – всички те за първи път у нас. Фестивалът още веднъж ще показа нови гении от шоукейс програмата за уърлд музика от целия свят, а годишната конференция Music Talks Conference ще показа опита на основни специалисти от музикалната промишленост, свързани с просвета, фестивали, резистентност и развиване на градската среда.

McCoy Tyner Legends е план, отдаден на великия джаз пианист и един от основоположниците на модерния джаз. Влиянието и значимостта му в жанра го вършат легенда, а трибютната стратегия ще придвижи публиката в магията на неговата музика, изпълнена от необикновен състав – Антонио Фарао, Рони Бъридж, Авери Шарп, Стив Туре и Чико Фрийман. Вторият фестивален хедлайнер — френската джаз вокалистка Cyrille Aimée, има несравним глас и театрален сексапил. Нейният гений и жанр са привлекли вниманието на музикални критици от целия свят, които я дефинират като олицетворение на същността на джаза. Knower пък идват на сцената на фестивала в цялостен състав, с цел да показват лудия си метод към музиката. С детайли на джаз, фънк, електроника и несравнима сила, те ще трансфорат концерта си в един от най-запомнящите се моменти на фестивала за тази година.

“A to JazZ е доста повече от градски фестивал, той е метод на мислене, на съпреживяване на фестивалната страст. Всяка година осъзнаваме, че нашето събитие се е трансформирало в един от най-знаковите и имиджови културни артикули за София. Цяла Европа познава A to JazZ и той към този момент е мощно прелъстителен мотив за посещаване на столицата ни от фестивални туристи и аудитория. А това събитие има все по-мащабен резултат за София и страната. Говорим за културна стопанска система, възпитаваме нови генерации, развиваме локалната музикална екосистема, ставаме все по-видими в интернационален проект, само че и все по-отговорни като културни оператори и консуматори. ” споделя създателят на фестивала Петър Димитров.

И тази година A to JazZ посвещава първия ден от програмата си на музикалното благосъстояние на уърлд музиката със шоукейс концерти на актьори от 11 страни. Освен опция за изява, фестивалът е мотив за среща на музикантите с интернационалните делегати - експерти от музикалната промишленост, с които обменят хрумвания, опит и директни оферти за участия. Вечерните джем сешъни са опция за надсвирване и тласък за развиване и съдействие, поставяйки млади гостуващи и локални музиканти на една сцена със световноизвестни звезди. Фестивалът продължава да влага и в най-малките гости със специфична детска сцена, възпитавайки у тях обич към творчеството и културно съзнание.

За своите 13 години и десетки хилядна публика, която се усилва с всяка година, A to JazZ към този момент е значима част от визитката на града. Затова с всяка година фестивалът включва в програмата си от ден на ден интензивности за опазването на градската и паркова среда, като тази година следва представянето на нова депозитна система за пластмасови бутилки, фестивални чаши, разделно събиране и рециклиращи съоръжения, които да стимулират отговорно отношение и привички измежду многохилядната публика.

A to JazZ се организира с поддръжката на Столична община - Календар на културните събития, Министерство на културата, Министерство на туризма, Национален фонд “Култура ”, Италианския културен институт, Френския институт в България, Институт Сервантес, Полския институт в София, Европейската шоукейс платформа за уърлд музика “Upbeat ” и Европейския съюз. A to JazZ е член на Yourope - Европейска фестивална асоциация и Европейската джаз мрежа.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР