Отглеждате ли растения у дома и те продължават да увяхват?

...
Отглеждате ли растения у дома и те продължават да увяхват?
Коментари Харесай

Защо растенията увяхват?

Отглеждате ли растения вкъщи и те не престават да увяхват? Разберете каква може да е повода за това.

Цветята са незаместим украсителен детайл на всеки дом. Те освен наподобяват красиви и оказват помощ за пречистването на въздуха, само че някои типове получават и ароматерапевтични свойства заради аромата си. 

За да могат саксийните растения да порастват красиво, те се нуждаят от подобаваща грижа: 

- поливане, 

- оплождане,

- пресаждане, когато корените към този момент не се поберат в прекомерно дребна саксия. 

Случва се обаче, че макар положителната грижа, цветята изсъхват или изсъхват. Каква може да е повода за това? 

Съществуват редица аргументи, заради които саксийните цветя увяхват - това може да бъде да вземем за пример незадоволително тор, прекомерно близо са до топлия нагревател или са изложени на прекалено много светлина. Така че дано да забележим каква може да е повода цветята ви да умират. 

Защо цветята изсъхват? Твърде мокро или може би прекомерно изсъхнало...

Когато забележите, че цветята ви стартират да изсъхват, първо обърнете внимание на метода, по който ги поливате. Ако върховете на листата пожълтяват, по-късно стават кафяви и най-после изсъхват изцяло, това може да е породено от неравномерно и нередовно поливане. Този проблем най-често визира палмови дървета, тревисти растения и нолина. За да избегнете такава обстановка, не позволявайте почвата да изсъхне. 

Ако обаче по някаква причина предизвикате изсъхването на саксийното растение, най-добре е да потопите сухата коренова топка във вода за няколко минути.

Ситуацията, когато листата пожълтяват, кафяви или падат изцяло и растението стартира да пораства по-малко, също предизвика противоположната обстановка, т.е.наводняване на кореновата топка. Това се слуцва, когато растението получава прекалено много вода или водата остава на стойката прекомерно дълго след поливането. Можете елементарно да избегнете този проблем, като осигурите добър дренаж в саксията.

Увяхващи саксийни растения: проверете с какво ги поливате!

За да оцелеят, цветята се нуждаят от редовно доставяне с вода. Поливате ли ги с чешмяна вода? За страдание, само че по този метод вие им осигурявате калциеви съединения и хлор, вследствие на което те могат да порастват по-бавно и по листата могат да се появят кафяви петна. В последна сметка неприятното поливане може да аргументи увяхване на растенията. Калцият е най-лош за камелии, азалии и орхидеи. 

Съветът на експертите: Преварената и охладена вода ще бъде най-подходяща за поливане или чешмяна вода, само че оставена да престои няколко часа. Не забравяйте също, че най-хубавата вода за поливане на саксийни цветя би трябвало да бъде при стайна температура.

Пресаждане - различен доста значим въпрос

Друга причина, заради която саксийните цветя увяхват, е, че те не се пресаждат. Помните ли последния път, когато сменихте растенията си в по-голяма саксия? Ако в никакъв случай не сте правили това, е време да го измененията. Младите растения би трябвало да се пресаждат един път годишно, по-старите - най-малко на всеки 2-3 години. Тази активност е най-добре да се извърши в интервала от пролетта до лятото. Растенията в огромни саксии имат малко по-различни условия и би трябвало да се пресаждат на всеки пет години. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР