Отдавна в трансатлантическите отношения не се бе случвало толкова много.

...
Отдавна в трансатлантическите отношения не се бе случвало толкова много.
Коментари Харесай

Оста Вашингтон-Берлин става все по-важна

Отдавна в трансатлантическите връзки не се бе случвало толкоз доста. Германският вицеканцлер Роберт Хабек едвам се бе върнал в Берлин от Вашингтон, когато външната министърка Аналена Бербок в Ню Йорк, дружно със своя американски сътрудник в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, осъди за следващ път Русия за нейната нападателна война против Украйна. Малко по-късно и самият канцлер се качи на самолета за Вашингтон.

Това е второто му посещаване в Белия дом за последните 15 месеца, откогато е на власт. Под негово управление в този момент немското държавно управление играе значима роля в тактиката на съюза към Съединени американски щати в битката против съветския агресор.

Мъчително начало

Изненадващата победа на Шолц на изборите в края на 2021 година в началото беше възприета много сериозно във Вашингтон. От една страна, просто тъй като мандатът на Ангела Меркел означи края на един интервал от 16 години на сигурност и надеждност. Но също по този начин и тъй като мнозина в Съединени американски щати подозираха немските социалдемократи, че избират Русия пред Съединени американски щати - не на последно място и поради интензивните връзки на последния канцлер от тази партия - Герхард Шрьодер - с съветския президент Путин.

И тогава стартира съветската нападателна война. А Германия, с нейните тесни стопански връзки с Русия, се оказа в центъра на вниманието - и на рецензиите. Аз самата бях в Белия дом на първата конференция на Байдън и Шолц две седмици преди началото на войната. Няма да укривам какъв брой трудно беше да преживея мълчанието на Шолц във връзка с газопровода " Северен поток 2 ". Недоволството витаеше във въздуха, а срещата сред двамата изглеждаше тъкмо противоположното на началото на едно дългогодишно другарство.

Избухването на войната промени всичко 

Останалото е нова модерна история. Войната е към този момент на една година. Както и речта на канцлера за " повратната точка ". Междувременно администрацията на Байдън не стопира да акцентира какъв брой близки, изпълнени с доверие и значими са връзките сред двете страни. В Съединени американски щати се схваща и прави оценка какъв брой дълъг е пътят, по който са поели освен Олаф Шолц и неговото държавно управление, само че и цяла Германия. И че преди една година никой не можеше да си показа, че Германия в миналото ще бъде подготвена да даде толкоз огромна финансова и военна поддръжка за Украйна.

По време на това работно посещаване нямаше конференция, само че на късата фотосесия с изказване в Овалния кабинет можеше да се усети, че уважението, което двамата мъже изпитват един към различен, е откровено, а доверието е налице. Сигналът към Русия е явен: дружно сме твърдо на страната на Украйна.

Налага се чувството, че западният съюз не е уединен бегач. Вярно е, че Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с огромно болшинство предходната седмица резолюция, осъждаща съветската експанзия и призоваваща Путин да се изтегли от Украйна. Но въпреки всичко наподобява, че е въпрос на време първите страни да стартират да напущат лодката и да търсят нова непосредственост с Китай и Русия.

Различия в политиката във връзка с Китай

Фундаментални наподобяват разликите във връзка с Китай. Докато американският президент заема все по-твърда позиция и разчита и на стопански наказания, немският канцлер е заел изчаквателна позиция и към момента се надява, че Китай няма да доставя оръжие на Русия. Китай остава най-важният търговски сътрудник на Германия.

Перспективата да бъде нанесен удар по бизнеса с Китай плаши освен немските производители на коли. Олаф Шолц не е човек на огромните и гръмки жестове. Той не си разрешава да се хвали с триумфа, който е постигнал, като е предиздвикал Съединени американски щати да се съгласят да доставят своите танкове " Ейбрамс " на Украйна. За това той е подложен на критика в личната си страна. В Съединени американски щати обаче това безшумно отношение нормално отваря порти.

Олаф Шолц е наясно с продължаващата взаимозависимост на страната от военната поддръжка на Съединени американски щати. И че ще са нужни доста години, в случай че не десетилетия, преди Европа да е в положение сама да се изправи против агресор като Владимир Путин. В лицето на Джо Байдън той има един американски президент, който схваща и приема неговия внимателно премислен метод за правене на политика.

Материалът е
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР