От тази седмица започват срещите с нея и те ще

...
От тази седмица започват срещите с нея и те ще
Коментари Харесай

Ще върнат ли децата на Габриела Славова след убийството на Пейо

От тази седмица стартират срещите с нея и те ще са по няколко в седмицата, сподели шефката на Агенцията за обществено подкрепяне доктор Надя Танева

Децата на Габриела Славова след убийството на брачна половинка й Пейо Пеев са спокойни и се усещат добре при неговите родители. Те обаче може да бъдат върнати на майката. От тази седмица ще стартират срещите на децата с нея, като те ще са в наличието на обществени служащи. За по няколко часа дневно Габриела ще е с децата си. Постепенно ще усилваме времето. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ изпълнителният шеф на Агенцията за обществено подкрепяне доктор Надя Танева.

„ Искам да уверя всички, че майката ще има достъп до децата си. Към момента не са й връчени заповедите. Тя знае къде са настанени. Не е преустановяван контакта по телефона с по-голямото дете. Изготвен е проект за грижи и за деяние, в който ясно са обрисувани по какъв начин ще бъдат проведени срещите “, добави тя. 

„ Решението децата да бъдат дадени на родителите на Пейо трябваше да се вземе незабавно. Тъй като фамилният кръг на майката е забъркан в това действие, обществените служащи решиха, че най-добре би било децата да бъдат настанени при родителите на жертвата. Всеки ден се посещават от чиновници. Това, че са там, не значи, че не се интересуваме какво се случва с тях и по какъв начин се отглеждат, тъй като тази мярка може да бъде изменена “, съобщи доктор Танева. 

„ Мярката на Агенцията за протекция на детето е такава, че би трябвало да бъде доказана от съда. В едномесечен период от издаването на заповедта за настаняване магистратите би трябвало да преценяват дали децата би трябвало да останат в това семейство “, добави тя. 

„ Родителите на Пейо не са имали доста контакти онлайн с внуците, само че са се чували по телефона. Дори и трагично починалият татко е споделял, че е имал опция да вижда детето си през почивните дни. Неговите родители са имали опция за контакт с внуците си “, посочи шефката на Агенцията за обществено подкрепяне.

„ Съседът (б.а. Владимир Павлов от Бургас), който е подал сигнал до тел. 112 и оттова до обществените служби, е спомогнал да се работи с майката. За оставеното без контрол дете през 2021 година е известена и Районна прокуратура – Бургас. Образувано е наказателно произвеждане, само че то е прекъснато през 2022 година заради липса на закононарушение от общ темперамент. Социалните служащи са установили риск. Затова са работили с майката “, добави тя. 

„ Майката е ориентирана към обществени услуги. Специалисти работят с нея за това по какъв начин се отглежда дете в тази възраст и какви са неговите потребности. В ония миг тя е получавала поддръжка от своята баба. Пейо Пеев в никакъв случай не е имал искания към метода на развъждане на детето. Той е заявил, че вижда детето си съвсем всяка събота и неделя. Не са били възпрепятствани неговите контакти “, съобщи доктор Танева. 

След интензивна работа и трите позитивни отчета за обществената услуга обаче чиновниците от Отдел „ Закрила на детето “ в Бургас прекратили случая. 

Как реагира по-голямото момче, откакто настанихте децата при хора, които не познават, тъй като не са виждали, попита водещата на „ Тази заран “ Мария Цънцарова. „ Няма по какъв начин в първия миг да се усещат извънредно добре, само че обществените служащи всеки ден са там. Спокойни са в този момент, което за нас е най-важно. Поетапно ще работим с тях и ще се опитаме да преодолеем тази рецесия “, отговори Надя Танева.

„ Майката ще има право да контактува с по-голямото дете по телефона. В наличието на обществени служащи децата ще й бъдат водени у дома, с цел да може да се среща с тях. Постепенно ще се усилва времето на тези срещи “, добави тя. 

На въпрос дали ще бъде разрешено на биологичния баща Велико Минков да вижда детето си тя отговори, че това е извънредно значимо решение и би трябвало да бъде доста добре премислено, тъй като всеки може да съобщи, че бебето е негово и да желае срещи. Ако се сътвори доверителна, прочувствена връзка и по-късно съдът отреди друго, няма да е добре за самото дете, съобщи шефката на организацията. 

„ А в случай че детето живее 4 години без татко, а има подобен, какви ще са вредите върху него? ", попита Цънцарова. Не по-малки от това да има човек до него, който се дефинира за негов татко, а се окаже, че не е подобен “, сподели още доктор Танева. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР