От сега ГЕРБ създава предпоставка за парламентарна криза след изборите.

...
От сега ГЕРБ създава предпоставка за парламентарна криза след изборите.
Коментари Харесай

ДПС пита Караянчева: Незаконна ЦИК ли ще прави избори? |

От в този момент ГЕРБ основава причина за парламентарна рецесия след изборите. Това би трябвало да стане ясно на всички, съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група на придвижването в която изиска оставката и на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Карадайъ сподели за следващ път, че съставът на ЦИК е противозаконен и за това ще бъдат известени по надлежния ред Съвета на Европа, Организацията за сигурност и съдействие в Европа, Венецианската комисия, Европейската комисия и европейските политически фамилии в Екологичен потенциал.

Няма по какъв начин противозаконен състав на ЦИК да провежда законосъобразни избори, сподели Карадайъ, както и че с попълването на състава на ЦИК, тя няма да стане по-законна. “Със систематичното неуважение на Конституцията и законите на страната от ГЕРБ не се санира противозаконният състав на ЦИК. С негласуването на оставката на Караянчева, не се санират противозаконните дейности и бездействия на ръководителя на Народното събрание ”, установи Карадайъ. Той посочи, че към момента не е прегледан сигналът за несъответственост за член на ЦИК от органа по избора - Народното събрание. Според него това слага под подозрение законността на състава на ЦИК и легитимността на нейните решения. Политическите оценка на това държание се заключава в следните думи - неистина, безочливост, надменност, сподели още ръководителят на Движение за права и свободи.

“До тук се стига, когато някой се самозабрави. 11 години ГЕРБ употребяват силата като мотив и не обръщат внимание на силата на причините ”, сподели Карадайъ. Той съобщи, че ГЕРБ могат да приведат състава на ЦИК в закономерен тип и да смъкват доверието в Цвета Караянчева като ръководител на Народно събрание. За в този момент всичко е във вашите ръце. За в този момент. На изборите ще бъде прекомерно късно, предизвести той.

За сигнала за несъответственост в ЦИК Карадайъ заяви в декларация още на 3 септември. Тъй като Народното събрание назначава управлението на изборната комисия - сигналът е до Караянчева като ръководител на " органа по предопределение ". Досега въпросът не просто не е стигнал до пленарната зала, само че и управлението на Народното събрание отхвърля да даде документи, въз основата на които се твърди, че проблем с легитимността на член на ЦИК няма. Казусът е разпределен на комисията по спор на ползи на Народното събрание, която заседава при закрити порти, а множеството й документи, всички сигнали до нея и разискванията по тях не са обществени.

От Движение за права и свободи не са оповестявали публично името и наличието на сигнала до момента. Според неофициална информация става въпрос за Таня Йосифова, която е от квотата на " Обединени патриоти ". Според сигнала тя е и на управителен пост във висше образователно заведение, което обаче, в случай че е по този начин, е съображение за несъответственост с работата в ЦИК по закон. Само преподавателската активност не би била нарушаване.

Карадайъ разгласи през днешния ден, че даже опитът на Караянчева да предложения интернационалните наблюдаващи на бъдещите парламентарни избори не е съгласуван с Изборния кодекс. Тя разгласи поканата си посредством парламентарния пресцентър, като претекстът й бе, че има " спекулации " за честността на изборите и ще се даде " в допълнение успокоение и гаранции на българските жители за честността и признаването на изборните резултати ".

Според Изборния кодекс редът да отправяне на покана към интернационалните наблюдаващи е посредством Министерството на външните работи, а не посредством ръководителя на Народното събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР