Гръцко-турските отношения са сложни и изпълнени с история и емоции.

...
Гръцко-турските отношения са сложни и изпълнени с история и емоции.
Коментари Харесай

Мицотакис пред „Миллиет“: Гръцко-турските отношения са изпълнени с история и емоции, но ние не сме врагове

Гръцко-турските връзки са комплицирани и изпълнени с история и страсти. Това в никакъв случай няма да се промени. Това, което можем да променим, е вероятността: вместо да виждаме неосъществим пъзел, би трябвало да се съсредоточим върху създаването на позитивен дневен ред и да търсим съдействие сред двете страни и техните хора. Дължим го на гръцкия и турския народ и на бъдещите генерации да продължим напред по градивен път. И като водачи в същия район, ние носим отговорност да бъдем сили на стабилността в района, а не на спора.

Това съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в изявление за турския в. „ Миллиет “ във връзка започващото му на следващия ден ответно посещаване в Турция, откакто предишния декември турският президент Реджеп Ердоган посети Гърция

Гърция и Турция са географски обречени да живеят един до друг. Те обаче не са обречени да живеят в условия на непрекъснато напрежение. Дори във времена на напрежение информационните канали сред двете страни би трябвало да останат отворени. Винаги съм бил пореден по този въпрос и персонално съм подкрепял този метод от началото на първия ми мандат. Ще продължа да върша това. Мисля, че би трябвало да си приказваме повече, вместо да приказваме един за различен. Гърция постоянно позволява разногласията посредством разговор добросъвестно, в сходство с интернационалното право и добросъседските връзки. Гърция не заплашва никого. И бих желал да подчертая това още веднъж; ние не сме врагове, ние сме съседи.

На гръцкия и турския народ изискуем най-малко един интервал без напрежение. Особено във времена на световна неустановеност, голям брой рецесии и турбуленция в по-широкия район. Дори и да не можем да реализираме прогрес в разграничаването на морската пълномощия в Егейско море и Източното Средиземноморие, нашият спор би трябвало да бъде цивилен. В същото време можем да отключим толкоз доста капацитет, като насърчаваме хората към човешки връзки. Надявам се, че ще запазим позитивната атмосфера в нашите връзки и ще придвижим турско-гръцките връзки напред в интерес на двата народа. Има въпроси, по които сме съгласни и по които не сме съгласни, както в двустранен, по този начин и в интернационален проект. Дори приятелите не постоянно са съгласни. Това обаче не постоянно би трябвало да е спънка за търсене на съдействие и синергия.

Прагматизмът гласи, че е естествено съседите да си сътрудничат и да поставят почтени старания за превъзмогване на различията, уточни Мицотакис. Гърция и Турция са изправени пред общи провокации. Миграцията, изменението на климата и естествените бедствия изискват повече общо схващане и съдействие от всеки път. Вече съществуват механизми за разговор, на първата ми среща с президента Ердоган във Вилнюс през юли 2023 година, откакто и двамата бяхме избрани отново, ние се съгласихме да предефинираме рамката на нашите връзки и да създадем многопластови информационни канали. Благодарение на тези канали не разрешаваме напрежението да се увеличи. Пътната карта е ясна и ние я следваме. Подписването на „ Атинската декларация за другарски връзки и добросъседство “ с президента Ердоган през декември предходната година беше значима стъпка напред в нашите връзки.

Бих желал да видя две прилежащи страни да си сътрудничат в търговията, стопанската система, да започват взаимни предприятия и да работят дружно по огромните провокации на нашето време. Надявам се, че връзките сред народите ще станат по-силни и няма да зависят от държавните управления по двата бряга на Егейско море. Моето предпочитание е след 10 години да сме отворили нова и трайна страница в нашите връзки: страница без напрежение и рецесия, учредена на почтеност, взаимно почитание и съгласие.

По мотив човешките контакти сред двете страни, той напомни програмата „ виза при идване “ за 10-те гръцки острови. Мицотакис сподели, че тя е изключение от Шенген което гръцкото държавно управление контракти сполучливо с Европейската комисия. Философията му е къси визити на гръцки острови с фериботни връзки и до турското крайбрежие. Изключението от разпоредбите е ясно несъмнено в съглашението с Комисията и не може да бъде удължено. Много съм благополучен от триумфа на тази стратегия. Печеливша опция както за турските жители, които желаят да се насладят на хубостите на гръцките острови. Тази стратегия е модел за контакти сред хората, дипломация и взаимноизгодно съдействие.

Вярвам, че има доста полемики за една чисто екологична самодейност, продължи гръцкият министър председател. Наш дълг е да защитим нашата неповторима морска среда и основаването на Национален морски парк в Егейско море, дружно с Национален морски парк в Йонийско море. Страните ни са изправени пред общи провокации като изменението на климата и това би трябвало да бъде предмет на съдействие.

Отношенията сред Турция и Гърция имат неповторима история. Това са уравнения с две променливи. Но никоя страна в актуалния свят не се развива или съумява в изолираност от останалия свят или отвън по-широкия районен и интернационален подтекст. Ние действаме и взаимодействаме с други играчи и сме повлияни от това, което се случва в нашия свят. Например съветското навлизане в Украйна, което изцяло промени геополитическия пейзаж и основания на правила интернационален ред. Тези взаимоотношения и взаимоотношения не би трябвало да се преглеждат като игра с нулева сума. Например, Турция е член на НАТО, само че също по този начин е страна със стратегическо местонахождение в Източното Средиземноморие и Близкия изток. Гърция е член на НАТО, страна от Източното Средиземноморие и член на Европейски Съюз. Европа е нашият дом, а не трета страна. Гърция постоянно е била корав покровител на европейската вероятност на Турция в границите на достиженията на правото на Европейски Съюз. И откровено имам вяра, че развиването на връзките Гърция-Турция ще бъде от изгода и за връзките ЕС-Турция и ще бъдат подхванати стъпки към позитивен дневен ред сред Европа и Турция. Същото важи и за договарянията по кипърския въпрос. Надявам се, че подобряването на турско-гръцките връзки ще докара до възобновяване на договарянията по кипърския въпрос, който също е предмет на Европейски Съюз. Искам да бъда явен по кипърския въпрос: решението би трябвало да се основава на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

Относно икономическите връзки, Мицотакис сподели, че през 2022 година двустранният стокообмен ще доближи рекордното равнище от 5,4 милиарда евро, като упованията са още по-положителни. Моят приоритет е увеличение на директните вложения в строителство и инфраструктура, цифровизация и аграрни артикули. Ето за какво имам вяра, че нашето решение да създадем Гръцко-турски бизнес съвет като инструмент за сливане на президента Ердоган и нашите бизнес общности може да отключи цялостния капацитет на нашите двустранни стопански връзки. И постоянно насърчаваме съдействието в частния бранш. Гръцките компании имат техническа експертиза и опит в основни браншове като строителство и инфраструктура. В този дух предизвиквам гръцко-турските взаимни бизнес инициативи.

Мицотакис напомни, че страната му има дълга история и богато културно завещание, което би трябвало да бъде съхранено - от праисторически и антични времена до Византия и актуалната ера. Гръцките управляващи постоянно са показвали почитание и сензитивност във връзка с опазването и реставрацията на творби от османския интервал. През последните 15 години са изпълнени или приключени почти 125 плана за реституция и запазване на османски монументи и джамии.

По същия метод и в духа на уважението към историческите монументи на културата със мощна символика считам зя ясно, че турската страна би трябвало да прояви идентична сензитивност към опазването на паметниците от древногръцкия и византийския интервал на своя територия. Много съм отчаян от неотдавнашното решение на турските управляващи да ръководят византийски манастир „ Хора “ като джамия, както и предходното решение по отношение на Света София. Тези решения са в несъгласие с икуменическия темперамент на паметниците и нашите общи старания за поощряване на взаимното съгласие. Това, което в действителност би трябвало да вършим, е непрестанно да работим за построяването на нови мостове сред нашите нации.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР