От пресслужбата на НАТО потвърдиха, че Нидерландия и Великобритания ще

...
От пресслужбата на НАТО потвърдиха, че Нидерландия и Великобритания ще
Коментари Харесай

НАТО потвърди официално, че съюзнически изтребители пазят небето на България

От пресслужбата на НАТО потвърдиха, че Нидерландия и Англия ще поемат контрола над небето на черноморските съюзници  Румъния и България в отговор на съветската военна инвазия в Украйна.

Британски изтребители “Тайфун “ ще заместят италианските “Юрофайтър” в Румъния, а американските Ф-16 не престават да укрепват военновъздушните сили на страната.

В България нидерландски F-35 ще поемат функционалността на испанските “Eurofighter “. През последните години редица съдружници оказват помощ на България и Румъния да подсигуряват сигурността на въздушното си пространство.

От НАТО напомнят, че съдружниците са решили да стартират тази отбранителна задача през 2014 година като гаранция за членовете по източния фланг на алианса след анексирането на Крим от Русия. Оттогава няколко съдружници поддържат задачата, партнираща си с военновъздушните сили на България на ротационен принцип.

От българското Министерство на защитата прецизират, че задачата на нидерландските F-35 в България е взаимна с българските Военновъздушни сили.

Многоцелеви изтребител F-35, Сн.: Българска телеграфна агенция

Нидерландските водачи няма да могат да използват оръжие, даже и за предупредителна пукотевица. F-35 обаче ще могат да прехващат извършители и ще ги ескортират при потребност. Нидерландските машини ще останат в България до края на май. Техният брой може да стигне 8, в случай че това бъде сметнато за ноебходимо.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР