От писмо от Урсула фон дер Лайен до Мария Габриел

...
От писмо от Урсула фон дер Лайен до Мария Габриел
Коментари Харесай

Какво зависи от Мария Габриел в новата Еврокомисия

От писмо от Урсула фон дер Лайен до Мария Габриел можем да разберем отговорностите, с които ще бъде претрупан българският еврокомисар. Такива писма новоизбраният ръководител на Европейска комисия изпрати до 26-имата препоръчани за нови еврокомисари.

Всеки безпристрастен четец би стигнал до извода, че става дума за стратегически за Европейски Съюз отговорности и планове.

Мария Габриел няма да поеме земеделието, каквито клюки бяха пуснати и бързо отхвърлени преди време. Няма да поеме и един от " модерните ресори " киберсигурност и IT ръководство, както изиска по-рано министър председателят Бойко Борисов.

Но през идващите пет години ще следва не по-малко съвременни цели, каквито обрисува в писмото си до Габриел ръководителят на Европейска комисия: образованието, научните проучвания, нововъведенията, младежките политики, спорта. Само по две от стратегиите Мария Габриел ще ръководи разпределението на 100 милиарда евро.

Миналия месец се заприказва за основаване на европейски суперфонд за нововъведения, нарекоха го Фонд за бъдещето.

Какво написа Урсула фон дер лайен на Мария Габриел: цели, задания, стратегии

В писмото до българския претендент Мария Габриел се показва, че тя ще бъде натоварена с въпросите за нововъведенията и младежта.

" Досега Мария Габриел работи с безрезервност в ресора на цифровите технологии, а занапред нататък ще основава вероятности за новите генерации ", съобщи немският християндемократ.

Урсула фон дер Лайен отбелязва, че младежите са най-хубавата инвестиция в бъдещето. Образованието, научните проучвания и нововъведенията ще бъдат основни за нашата конкурентоспособност и способността ни да водим в прехода към чиста стопанска система и в новата цифрова епоха, написа новоизбраният ръководител на Европейска комисия, представена от Българска телеграфна агенция.

По нейните думи опциите на Европейски Съюз в региона на науката и научните проучвания може да бъдат от помощ за постигането на решения за международните проблеми. Културата и спортът също ще бъдат значими средства за възстановяване на нашето психическо и физическо благополучие, и за основаването на работни места и стопански напредък, добавя Урсула фон дер Лайен.

Тя разяснява, че в идващите пет години задачата пред Габриел ще бъде да употребява опциите на Европейски Съюз, тъй че образованието, научните проучвания и нововъведенията да оказват помощ за постигането на набелязаните цели. Трябва да осигурите бързо съглашение и цялостно използване на бъдещата стратегия " Хоризонт Европа ", като работите с страните от Европейски Съюз, изследователската общественост, гражданското общество и останалите еврокомисари, се показва в писмото.

Изразено е упованието българският еврокомисар да насочи задоволително вложения към научните проучвания, както и да поддържа учените да показват концепциите си на пазара. Очаква се българският еврокомисар да работи за обединяването на силите в Европейски Съюз при научните проучвания.

Научните проучвания, политиката и икономическите цели вървят ръка за ръка. Това ще включва работа с останалите еврокомисари, принос за новата индустриална тактика и оптимално потребление на бъдещата стратегия " Хоризонт Европа ". Трябва да подкрепите задачата за утрояване на програмата " Еразъм + " в идващия бюджет на Европейски Съюз. Постигането на бързо съглашение по програмата е от значително значение, с цел да може всички получатели на средства да могат да се възползват оптимално от опциите, давани от Европейски Съюз, се отбелязва в писмото.

Фон дер Лайен приканва Габриел да управлява работата по обособяването на Европейското просветително пространство до 2025 година, в тясно съдействие с локалните и националните управляващи. Очаква се тези старания да отстранен пречките пред образованието, да подобрят достъпа до качествено обучение и да улеснят придвижването на учениците в Европейски Съюз.

Новоизбраният ръководител на Европейска комисия предлага съставянето на мрежа измежду европейските университети. Тя показва упованието това да даде опция на студентите да получат просветителна степен посредством съчетаване на образование в няколко европейски страни и да допринесат за интернационалния облик и конкурентоспособността на висшите учебни заведения. Бих желала да се насочите към цифровата просветеност и образованието, с цел да бъде преодоляна пропастта в цифровите умения. Трябва да се насочите към осъвременяването на проекта за деяние в региона на цифровото обучение и да потърсите опция по какъв начин да увеличим онлайн курсовете. Трябва също да оцените по какъв начин да помогнете за повишение на осведомеността от ранна възраст за дезинформацията и други онлайн закани, написа Фон дер Лайен.

История, архитектура, литература, музика, филми, изкуство, спорт - културата се отнася до свободата на изложение, идентичността и многообразието. Тя основава благоприятни условия, изключително за младежите, и е мотор за нашата стопанска система. Все по-важно е да разпространяваме и съхраним нашето културно завещание във все по-забързаното време, когато нещата наподобяват по-краткотрайни от всеки път. Трябва да разработите спомагателни способи Европа да резервира и пази културното си завещание, изключително с потреблението на цифровите технологии. Трябва да насърчавате създателите, работните места и растежа, и да увеличите опциите на програмата " Творческа Европа ".

Искам да разпространявате спорта като средство за приобщаване и благополучие. Трябва да се стремите да насърчавате културното съдействие сред Европейски Съюз и останалите страни по света. Ще работите под управлението на изпълнителния заместник-председател за цифровизацията и заместник-председателя за отбрана на европейски метод на живот. Описаните задания не са изчерпателни, отбелязва в писмото си Фон дер Лайен.

Първи реакции: Стратегически сектор

Ресорът " Иновации и юноша ", който получи българската еврокомисарка Мария Габриел, е стратегически за Европейски Съюз. Габриел ще дава отговор за нововъведенията, за концепцията за европейски университет, действително за един от най-важните ресори за Европейски Съюз, сподели зам.-министърът на образованието Деница Сачева, представена от " 24 часа ", която води такива ресори в българското държавно управление.

При Габриел са двете най-големи стратегии " Хоризонт " и " Еразъм + " с общ бюджет 100 милиарда евро, добави Сачева. " Неслучайно това са двете стратегии, в които Англия желае да остане и след Брекзит ", уточни тя.

Ресорът се покрива и с целите на българското държавно управление, сподели още тя. България настояваше за повече връзки сред Западна и Източна Европа, а програмата " Еразъм " ще разреши тъкмо това - повече младежи от Запада да пътуват на Изток, сподели Сачева.

Ресор " Иновация и юноша " е значим и чакам България да има дейна роля. Това сподели пред публицисти в Пловдив президентът Румен Радев.

" Аз мисля, че " Иновация и юноша " е важен сектор. Не измервам ресорите с това какъв финансов размер от средства съдържат в себе си и какъв брой ще разпределят. Не е това въпросът. Европа има упоритостта да бъде водещ фактор на международната сцена. Това е залегнало във всички европейски стратегически документи. Това не може да се получи без нововъведения и без дейното присъединяване в работата с младежта на Европа. Там е бъдещето и чакам България да има дейна роля в този сектор ", разяснява президентът Румен Радев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР