От днес в областите Пловдив и Смолян тръгват проверките на

...
От днес в областите Пловдив и Смолян тръгват проверките на
Коментари Харесай

Проверяват за домашни прасета в 80 села около Пловдив и Смолян

От през днешния ден в областите Пловдив и Смолян потеглят инспекциите на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) в 20-километровите зони към огнищата на болест с африканска чума, съобщи кореспондентът на .
Ще се ревизират така наречен свине от задните дворове, или отглежданите в персонални стопанства и малко бройки в парцелите на хората. В тези зони попадат към 80 села, половината от тях са в общините Родопи, Брезово, Асеновград, Първомай, Марица и Садово.
Други 25 села са в общините Марица, Стамболийски, Съединение, Хисар, Кричим и Перущица. Те попадат в санитарните зони на индустриални свинекомплекси в Пазарджишка и Хасковска област.
В зоната на инспекциите попадат и свине, отглеждани в индустриалната зона на град Раковски, Стряма и Белозем. В Смолянско към 400 свине се отглеждат за персонални потребности в общините Неделино, Златоград и Смолян. Срокът за доброволното заличаване на домашните свине изтече на 2 август, в случай че в този момент в дворовете бъдат открити животни, те ще бъдат наложително умъртвявани и загробвани на избрани от общините места, а стопаните ще бъдат глобявани.
Ако някой от жителите на застрашените от болестта села стартира да отглежда ново прасе в шестмесечната карантина, ще бъде глобяван до 1000 лева. 
Тъй като два случая на инфектирани с африканска чума диви свине бяха открити в ловно стопанство покрай хижа " Здравец " край Пловдив, беше неразрешен достъпът на туристите до хижата. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР