От днес до 23 юни в Отделението по фтизиатрия на

...
От днес до 23 юни в Отделението по фтизиатрия на
Коментари Харесай

Безплатни консултации за туберкулоза в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив

От през днешния ден до 23 юни в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив ще се провежда безвъзмезден скрининг за риска от туберкулоза. Желаещите могат да се включат с авансово записване на телефоните: 032/ 60 27 70 и 032/ 60 26 04. А визитите са от 8:00 до 13:00 часа на бул. Пещерско шосе 66 до Клиниката по инфекциозни заболявания.
Въпреки забележителните триумфи, реализирани в битката с туберкулозата в европейския район на СЗО и непрекъснатия спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да съставлява опасност за публичното здраве в множеството страни от района.
По данни на Световната здравна организация през 2021 година 1.6 милиона души са умряли от туберкулоза от всички възрастови групи. Между 2000 година и 2021 година почти 74 милиона живота са били избавени посредством диагностика и лекуване.
Началникът на отделението доктор Веселин Давчев приканва всички жители и медици, които имат пациенти със подозрения за туберкулоза, да се възползват от безплатните прегледи.
По време на акцията ще се извърши скрининг на риска за туберкулоза посредством анкета. В същия ден пристигналите ще получат съвещания, а на съмнителните за туберкулоза ще се осъществят прегледи и спомагателни проучвания. Целта на самодейността е да се увеличи публичната информация във връзка с туберкулозата, да се даде опция на всеки за достъп до здравни услуги, в условия на нараснал поток на идващи от Украйна.
В Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги “ Пловдив се правят профилактична, диагностична, лечебна и консултативна активност, диспансеризация на заболели от туберкулоза, туберкулинова диагностика, рентгенова диагностика на бял дроб, рехабилитация на заболели от туберкулоза; образователна и научна активност.
Отделението е водеща конструкция в България по осъществяване на действия по Националните стратегии за надзор на туберкулоза и по стратегиите, финансирани от Глобалния фонд по СПИН, туберкулоза и малария.
plovdiv-press.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР