От близо над 8 години имотът и сградата на бившето

...
От близо над 8 години имотът и сградата на бившето
Коментари Харесай

Старата сграда на Патентно във Варна с шанс за нов живот?

От близо над 8 години парцелът и постройката на бившето Патентно ведомство във Варна са в окаяно положение и без никаква поддръжка. Фоторепортаж на Moreto.net разкрива неприятното й положение сега.

Имотът е с повърхност 202 кв.м , зданието, строено през 1923 година и намиращо се на ул. " Граф Игнатиев " 29, се разгръща на 2 етажа със 153 кв.м. застроена повърхност. Държавата е притежател на парцела с акт от 2016 година и незабавно откакто е получила права е отправила предложение за приватизационна процедура за продажба на парцела до Агенцията за обществени предприятия и надзор /АППК/. След 6 електронни търга и 5 години процедура, липса на претенденти за пазаруване на парцела с началната тръжна цена от 1,2 млн лв. през 2021 г и 940 000 през 2022 година, постройката е заличена от листата с парцели, за които АППК следва да открие електронни търгове за продажба посредством електронната си платформа.

По информация на Областна администрация - Варна, заради липса в бюджета й, постройката не се поддържа.

Това става очевидно и от настоящите фотоси на фоторепортера на Moreto.net

Има и наставления от Община Варна за временно-аварийно подсилване, както и консервационно – реставрационни работи. В парцела проникват нерегламентирано външни лица и по тази причина върху ключалката са сложени железни планки, които да препятстват разбиването й, разясняват от Областна администрация за медията.

През 2020 г, по времето на обл.управител Стоян Пасев се разясняваше, че постройката може да се употребява за потребностите на Историческия музей във Варна, само че развиване по тематиката нямаше.

Сега обаче по всичко наподобява, че има късмет парцелът да има нов собственик в лицето на Висшия правосъден съвет.

Към м. Юли 2023 година, в Областна администрация – Варна е постъпило писмо от Министерство на регионалното развитие, с приложено към него писмо от Висшият правосъден съвет /ВСС/, в което за задачите на правосъдната система е посочена нужда от 7 помещения/ стаи/ за основаване на Съдебен център по медиация на територията на област Варна.

След осъществяване на нужните ремонтни действия в тази постройка може да бъде основан Съдебен център по медиация. С изключителното подпомагане на професор Андрияна Андреева, регионален шеф от 1 август м.год., представители на Висш съдебен съвет са посетили парцела и са изразили подготвеност да подхващат нужните дейности за потреблението му за задачите на Център по медиация, оповестяват от Областна администрация за Moreto.net

От началото на 2024 година е почнала процедура по даване на недвижимия парцел на ул. „ Граф Игнатиев “ №29 на Висш съдебен съвет за отделяне на Съдебен център за медиация на територията на област Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР