От 18 октомври Вашингтон налага 25-процентни мита върху стоки от

...
От 18 октомври Вашингтон налага 25-процентни мита върху стоки от
Коментари Харесай

Приятелски огън в гръб

От 18 октомври Вашингтон постанова 25-процентни мита върху артикули от Европейския съюз. Италиански сирена, френски виновност, шотландско уиски, зехтин, кафе са включени в листата. С 10-процентни мита се таксуват самолетите " Еърбъс ".

Формалната причина за всичко това е решението на Световната комерсиална организация за незаконността на дотациите, предоставени от Европейски Съюз точно на " Еърбъс ". Още през 2004 година американският съперник " Боинг " се оплака в СТО, като упрекна европейците, че с помощта на дотациите " Еърбъс " е получил поръчки за 300 самолета, а " Боинг " е изгубила значителен дял от пазара.

След 15 години мъдруване СТО най-сетне реши, че американците имат право да подхващат контрамерки в отговор на европейските дотации.

Потърпевши са съвсем всички европейски страни

" Превъзходна победа! ", зарадва се президентът Тръмп в туитър. И на бърза ръка сформира лист с европейски артикули, които ще се продават в Америка по-скъпо. Общо съвсем 150 позиции. Сред тях са даже отвертки, джобни ножчета, брадви, съоръжение за фото- и видеокамери (например на немската компания " Карл Цайс " ), вълна и одеяла от Англия.

Решението на Тръмп в действителност е разпалването на трансатлантическа комерсиална война.

Наказателните мита биха били смут за Германия, изключително в така и така забавената стопанска система, разяснява в. " Ди Велт ". Според изданието институтът Ifo пресмята, че износът на немски коли за Съединени американски щати може да се понижи съвсем на половина, което би довело до загуби от над 18 милиарда евро годишно.

От листата е видно, че пострадали от митата ще са съвсем всички европейски страни. България също е включена в листата. Очаква се от 18 октомври да се таксува с 25-процентни мита вносът в Съединени американски щати на български сирена и млечни артикули, свинско месо (различно от шунка), кисело мляко, масло, плодове, колбаси от свинско, плодови сокове, както и мазнини и масла, добивани от мляко. От БСК прецизираха, че цената на главните артикули, изнасяни от България в категориите, разказани от комерсиалното посланичество на Съединени американски щати, е в размер 11,86 млн. $ за 2018 година. При използване на 25-процентни мита загубите биха били към 3 млн. $.

Това, несъмнено, е оскъдна сума на фона на идните загуби на Германия, Испания, Франция и Италия. Все американски стратегически сътрудници. Новите мита разочароваха и Лондон, който не очакваше подобен " коледен подарък " от огромния брат. Белият дом обаче даде обещание на Борис Джонсън преференциален търговски контракт, незабавно откакто Кралството напусне Евросъюза.

Европа не се предава без пердах

Много скоро обаче нещата обаче може да загрубеят още повече. Очаква се при започване на 2020 година СТО да одобри решение по аналогичната тъжба на Европейски Съюз против " Боинг ", също получавала мощна поддръжка от Вашингтон. Евросъюзът твърди, че от 1989 година до 2006-а корпорацията " Боинг " е получила 19,1 милиарда $ дотации от американските управляващи. След редица юридически победи Европейският съюз изиска от СТО позволение да предприеме наказания против американски артикули.

Европа към този момент е подготвена със своя лист за спомагателни мита върху американски артикули. В листата са включени самолети, алкохол, животновъдна, зеленчукова, плодова и рибна продукция. Общо, съгласно оценките на Еврокомисията, това ще засегне импорт на стойност до 20 милиарда $. Американските мита на собствен ред засягат, съгласно разнообразни данни, европейски артикули на обща стойност от 5 до 10 милиарда $.

Много европейски страни са подготвени да усилят митата още в този момент. Испания и Италия към този момент заговориха за такива дейности. За това прикани и немският външен министър Хайко Маас. Европейците не са подготвени да се предадат без пердах. Нещо повече на Стария континент с изключение на за ответни мита се чуват все по-силни гласове, че в този момент е моментът да отпаднат глобите против Русия, признати след мощен американски напън. Официално европейските наказания работят до януари 2020-а, може би е време да се постави завършек на тази нелепост.

Все още съществува слаба вяра комерсиалната война сред съдружниците Съединени американски щати и Европейски Съюз, в случай че не да се спре, то най-малко да се отсрочи. Вчера започнаха договаряния сред двете страни. Надеждите за позитивен резултат обаче не са изключително огромни. Слаби са възможностите за реализиране на съглашение и сред Съединени американски щати и Китай. Двете страни се пробват да сложат завършек на опълчването между тях, само че без необикновен триумф. Миналата седмица Министерството на търговията в Китай заяви в публична позиция, че двете страни са създали забележителен напредък по време на последните търговски договаряния. Но в известието на министерството не се приказва за подписана договорка. По-късно от министерството оповестиха, че двете страни заобикалят ескалация на спора, само че несигурността остава. Не доста по-различно е ситуацията в разногласието сред Вашингтон и Брюксел, макар съюзническите връзки.

Търговското опълчване сред Европа и Съединени американски щати в действителност продължава от много време. То обаче внезапно се усили при президентството на Доналд Тръмп с неговата политика " Америка над всичко ". Тръмп даже разказа Евросъюза с думите " те са по-лоши от Китай, единствено дето са по-малки ".

Светът върви към нова рецесия

В същото време специалисти бият паника, че бъдещето на международната стопанска система наподобява все по-мрачно. Миналата седмица Световната банка за следващ път утежни прогнозата за растежа на брутния вътрешен артикул на страните и международната стопанска система. Ден по-късно новият началник на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пък предсказа икономическа рецесия, по-лоша от тази през 2008-а. Според оценките на фонда, към края на годината международният Брутният вътрешен продукт ще загуби 0,8%, или 700 милиарда $. В резултат на това темпът на стопански напредък в 90 % от страните в света ще намалее и ще стане най-лошият за едно десетилетие. И двете институции подчертаха, че причина за надвисналите черни облаци са комерсиалните войни.

Търговската война наподобява към този момент не може да бъде спряна, разяснява " Ел периодико де Каталуня ". " Съдейки по всичко, Европейски Съюз ще тръгне по същия или сходен път, като на държавното управление на Тръмп. Поне подобен извод може да се направи от думите на еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом и помним априлската прогноза на Брюксел, в която ставаше въпрос за ответни наказания за американски артикули, като да вземем за пример кетчуп. Тази нова глава в националистическата икономическа политика удостоверява неотдавнашното изявление на Тръмп, че занапред нататък бъдещето е на патриотите, а не на глобалистите. Съществуват опасения, че новата комерсиална война ще се разрасне и ще се трансформира в хронична болест, от която ще пострадат на първо място потребителите ".

По всичко наподобява, че светът стремително се е запътил към нова тежка икономическа рецесия. През 2009 година Китай безусловно измъкна международната стопанска система от тежката рецесия, напомнят специалистите. Тогава обаче никой не пречеше на китайците да продават стоките си по целия свят и да порастват. Днес обаче комерсиалната война, разгърната против Пекин, понижава темповете на растеж на Китай. В същото време се редуцират стопанските системи на Англия, Германия, Италия. Дори в Съединени американски щати, които надигнаха глава при Тръмп, към този момент два следващи месеца се записва редуциране на промишленото произвеждане. " Ефектът Тръмп " предстоящо стартира да се забавя точно поради комерсиалната политика на Тръмп.

Търговските войни в никакъв случай не приключват добре, от време на време даже се трансформират в същински войни. Стоките нарастват, търговията се свива, икономическият растеж се забавя, новаторските сили на компаниите отслабват, а безработицата пораства. Действията на Белия дом ни обричат точно на такова бъдеще.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР