Основната цел на страните от алианса БРИКС е да създаде

...
Основната цел на страните от алианса БРИКС е да създаде
Коментари Харесай

Защо банката на БРИКС отказва да работи по проекти в Русия

Основната цел на страните от алианса БРИКС е да сътвори по-влиятелна икономическа платформа за съдействие.

Това докара до основаването на Новата банка за развиване (НБР), известна преди този момент като Банка за развиване на БРИКС. Със седалище в Шанхай, Китай, НБР породи по време на 6-ата среща на върха на БРИКС през 2014 година като многостранна финансова институция с фокус върху намаляването на разликата в развиването сред страните членки на БРИКС и други разрастващи се страни.

За разлика от стандартните банки, НБР действа сходно на други световни многостранни институции за развиване като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка. Тя действа на основата на кооперативна конструкция, с обща благосъстоятелност и поддръжка от всички страни членки.

Кооперативният темперамент на НБР разрешава на страните от БРИКС да обединят своите запаси, опит и хрумвания за финансиране на значими планове, които подтикват локалните стопански системи. Инвестиционният портфейл на банката обгръща разнообразни браншове, в това число чиста сила, водоснабдяване и канализация, превоз, обществена инфраструктура, цифрова инфраструктура и градско развиване.

В последно време НБР разшири членския си състав отвън първичните пет учредители. Тя одобри Бангладеш, Египет, Обединените арабски емирства и наскоро Уругвай като първите си четирима нови членове, което провокира смяна в името на институцията.

Управлението на НБР обезпечава посланичество и тъждество сред страните членки.

Председателят на банката се избира на ротационен принцип от един от петте членове създатели, което подсигурява правдивост в управителните отговорности.

Институцията се управлява от два съществени органа: Съвет на шефовете, който се състои от високопоставени представители на всеки член-основател и служи като главен орган за взимане на решения, и Съвет на шефовете, който дава отговор за стратегическите политики, главните финансови решения и основните назначения на изпълнителни длъжности.

По-специално, НБР съблюдава правилото на равно присъединяване и право на глас сред всички членове-учредители, което не разрешава на нито една страна да упражнява безпричинно въздействие върху интервенциите и плановете на банката.

Продължаващият спор сред Русия и Украйна имаше обилни последствия за интернационалната общественост и алианса БРИКС. В отговор на това НБР възприе внимателен метод и разгласи, че няма да обмисля нови планове в Русия. Това решение е в сходство с интернационалните опасения и реакции на дейностите на Русия и показва уговорката на НБР за отговорно финансово ръководство в изискванията на геополитическа рецесия.

В хода на развиването на обстановката НБР е изправена пред предизвикването да съблюдава своите правила на съдействие, като в същото време се оправя с световните опасения по отношение на дейностите на Русия.

Дискусиите сред ръководителя на НБР Дилма Русеф и президента Путин по време на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург може да са от огромно значение при определянето на метода на институцията за насочване в този комплициран пейзаж.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР