Манчестър е в южната част на северна Англия. Духът му

...
Манчестър е в южната част на северна Англия. Духът му
Коментари Харесай

Жанет Уинтерсън за Манчестър, „неугасимият град“

Манчестър е в южната част на северна Англия. Духът му има диаметралност – северът и югът са свързани дружно. Неопитомен и нетрадиционен; в това време обвързван, всемирски и самоосъзнат.

Това място е антично и съвременно. Римляните са пристигнали тук. Това е най-важният град на индустриалната гражданска война. Родното място на компютърната просвета. Където господин Ролс срещна господин Ройс. Където Ръдърфорд раздели атома. Когато дните на Манчестър като мотор на Англия изтекоха, музикалната му сцена стартира. Колко групи можете да посочите? The Hollies, Freddie and the Dreamers, Joy Division, The Smiths, Oasis, Simply Red, New Order, Elbow. Трябва да спра, тъй като това не е лист – само че почтено казано е необичайно. И даже не загатвам футбола. Или Олд Трафорд.

Има всевъзможни пояснения за магията на Манчестър. Въглища, канали, евтини квартири (тогава, в този момент не); даже времето. Никой не отива задоволително надълбоко. Отидете по-дълбоко. То е под краката ви – в пластовете пръст и време. Ако това звучи фантастично,...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР