„Основната ни роля е да направим венозната тромболиза стандарт за

...
„Основната ни роля е да направим венозната тромболиза стандарт за
Коментари Харесай

Доц. Росен Калпачки: Тромболизата трябва да е стандарт за лечение на инсултите


„ Основната ни роля е да създадем венозната тромболиза стандарт за лекуване на инсултите. И мисля че започнахме да го реализираме “. Това съобщи доцент Росен Калпачки по време на Втората национална среща на Българското сдружение по неврология , провела се в София този уикенд. На нея той показа постигнатите резултати на УМБАЛ „ Света Анна “- София в лекуването на изострен исхемичен инсулт.

Болницата е първата у нас, получила диамантен документ от Европейската организация по инсулти, напомни акад. Иван Миланов , ръководител на Българското сдружение по неврология, който бе модератор на събитието. „ Там работи един доста прекрасен екип, който съчетава изискванията за венозна тромболиза с високотехнологичен център за лекуване на мозъчните инсулти... Надявам се от ден на ден хора да заслужат тези оценки, тъй като това е един тласък “, сподели той.

Всяка четвърта венозна тромболиза в УМБАЛ „ Света Анна “ продължава с механична тромбектомия, сподели доцент Калпачки и посочи, че екипът му е осъществил общо 275 тромболизи за последните две години, като времето „ от врата до врата “ (поемане на пациента от „ Спешна помощ “ до превозването му до болница) е приблизително към 53 минути. Само за миналата година тромболизите в лечебното заведение са 140.

„ Пациент с изострен инсулт постъпва при нас като трета болница.... За голямо страдание най-голямата част от пациентите идват на втория час след настъпването на инсулта “, добави доцент Калпачки, който е шеф на Клиниката по нервни заболявания.

Свързани публикации.. Наша болница с диамантен документ за лекуване на инсулти 0 Ензими: Кой ензим избавя при инсулт? 0 Тромболиза - ефикасното лекуване на исхемичния мозъчен инсулт 0

Венозната тромболиза се счита за „ златен стандарт “ в лекуването на изострен исхемичен инсулт. Тя съставлява разтваряне на запушванията на кръвоносните съдове на мозъка и възобновяване на естественото кръвообръщение в засегнатата зона. У нас тя не се ползва толкоз постоянно заради разнообразни аргументи – тесният лечебен прозорец (от 0 до 4,5 часа от началото на симптомите), неразпознаването на инсулта от околните на пациента, закъснение на превозването му и други.

Участвайки в интернационалния план „ Angels” , УМБАЛ „ Света Анна “ и други лечебни заведения в страната могат да усъвършенстват лечебния метод в своите отделения за лекуване на инсулти, с което да понижат доста смъртните случаи и броя на инвалидизраните пациенти.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР