Още през лятото при общественото обсъждане предупредих, че ще има

...
Още през лятото при общественото обсъждане предупредих, че ще има
Коментари Харесай

Омбудсманът: Очевидно моментът за дигитализация в здравеопазването не е настъпил

Още през лятото при публичното разискване предизвестих, че ще има проблем с електронните предписания, защото стана ясно, че системата не е подготвена, с цел да поеме напълно електронни предписания. Това сподели омбудсманът проф. Диана Ковачева пред Българска национална телевизия във връзка проблемите с електронните предписания за антибиотици и лекарства за диабет, които станаха наложителни от 16 октомври.

„ Правилно е да се тръгне по този път, с цел да се ограничи използването на антибиотици за щяло и нещяло и да има медикаменти за диабетиците. От друга страна обаче, когато се вижда, че има лекари, които не могат да издават електронни предписания, значи, че системата не е подготвена и N на брой пациенти ще останат без терапия. Очевидно моментът за цифровизация не е настъпил “, добави проф. Ковачева.

Според нея алтернативата е да има изключение, т.е. тези, които още не са подготвени, до момента в който не се пренастрои системата, да могат да издават и хартиени предписания, в противоположен случай страдат хората.

„ Антибиотичното лекуване е животоспасяващо, а лекуването за диабетици е животоподдържащо. Тук не може да има компромис. И считам, че Министерството би трябвало да даде крачка обратно и да постави изпитание да се приготви системата. Проблемите не са единствено във физическото издаване на електронните предписания. Проблемите стартират, когато пациентът отиде в аптеката. Причината е, че лекарите работят с регистрирани медикаменти, а аптеките – с наличия и двете системи не се срещат на никое място. Лекарите би трябвало да имат достъп до информацията кои медикаменти са налични в аптеките. Ако тази система работеше, въобще нямаше да се слага въпросът за генеричната подмяна. Абсурдно е да караме хората да звънят в несвяст на лекаря си и да го кара да му смени медикамента. Другият проблем е, че номенклатурите не съответстват. Има още работа от страна на Министерство на здравеопазването, която би трябвало да се свърши, с цел да сме сигурни, че тази система работи безпрепятствено. Докато това не се случи, би трябвало да има и опция, с цел да не остават хора без терапия “, сподели проф. Ковачева.

Омбудсманът добави, че сега нито лекарите в Спешна помощ, нито зъболекарите, нито ветеринарите могат да издават предписания за антибиотици.

„ Нека Министерството постави старания, с цел да станат подготвени бързо лекарите. Не може промяната да става факт за сметка на правата на пациентите, тъй като действително това е отвод от достъп до опазване на здравето и лекуване “, сподели още проф. Ковачева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР