Още по темата: В един от най-успешните спортове в историята

...
Още по темата: В един от най-успешните спортове в историята
Коментари Харесай

Гръмна огромен скандал в родните щанги!

Още по тематиката:

В един от най-успешните спортове в историята на България – повдигане на тежести, назрява огромен скандал. Ръководството на федерацията съумява да стои на власт по непочтен метод, благодарение на клубове-фантоми, които не развиват никаква активност и съществуват единствено на документи, твърди bTV.

Обвиненията към президента на централата Неделчо Колев – повторен международен и повторен европейски първенец в ерата на Иван Абаджиев, и към дясната му ръка Борислав Гидиков – олимпийски отличник от Сеул през 1988 година и също първенец на планетата, идват от друго " златно момче " за родната тежка атлетика – носителят на три международни и три европейски трофеи Антон Коджабашев.

" Болно ми е от това, в което се е трансформирал спорта, на който отдадох живота си. Нямам упоритости за власт, само че не мога и да заставам апатичен, тъй като вървим стремително към пропастта ", споделя Коджабашев, който на два пъти ръководи българската федерация по повдигане на тежести – един път в интервала 2000-2004 и повторно от 2007 до 2010 година

" Тези хора са обърнали федерацията на феодализъм. Управляват си посредством кухи клубове, които излизат нескрито на всяко Общо заседание ", безапелационен е някогашният тежкоатлет. В продължение на 12 години той е вицепрезидент на европейската федерация по повдигане на тежести и главен съветник на президента на международната централа Тамаш Аян.

За клубовете-фантоми в щангите се приказва от години. Досега обаче никой не е потвърдил, че те в действителност съществуват. Наскоро е била призната корекция в Закона за младежта и спорта точно по този проблем, а тук Коджабашев хвърля ръкавицата непосредствено към министър Красен Кралев:

" Искам да го попитам, съществуват ли сходни клубове, съблюдава ли се новата точка в Закона за спорта сходни клубове да нямат право на глас, или не и какво персонално той ще направи по въпроса. "

Занимаващите се професионално с повдигане на тежести у нас към този момент се броят на пръсти. Мизерията по клубовете, които в действителност развиват активност, е потресаваща. Треньорите получават по 5000 лв. годишно, а с тези пари те би трябвало да се устоят, да устоят спортистите си, да им обезпечават витамини, екипировка и да заплащат участията си в държавните шампионати, тъй като федерацията не поема и този разход.

" Как един треньор да оцелее с 5000 лв. годишно? Кое по-напред да направи с тези средства? Как е допустимо федерация, която има милион и половина лв. бюджет да отпуска сходни смешни пари, а в това време шефовете на тази федерация да тънат в лукс ", ядосва се и Пламен Аспарухов – също ученик на Иван Абаджиев и някогашен селекционер на националния тим.

Наскоро България се завърна от международното състезание в Тайланд за мъже и дами единствено с един извоюван орден в многобоя – бронз на Божидар Андреев в категория до 73 кг. Страната ни не съумя да завоюва и нито една олимпийска квота, а съгласно новата система, съществува огромна възможност следващата година на игрите в Токио за първи път да няма наш щангист.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР