Още година тролове ще могат с доносите си да блокират

...
Още година тролове ще могат с доносите си да блокират
Коментари Харесай

Още година тролове ще могат с доносите си да блокират български потребители

Още година тролове ще могат с доносите си да блокират български консуматори, изразили позиции срещу войната в Украйна в обществените мрежи.

Това стана ясно от отговор на министъра на електронното ръководство Божидар Божанов на въпрос на Клуб Z.

Божанов бе в Брюксел, където беседва със зам.-председателя на Европейската комисия за полезностите и прозрачността Вера Йоурова и еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон.

„ Обсъдихме и този въпрос. Тази тематика съответно е залегнала в Акта за цифровите услуги. Той планува развой по обжалване, който излиза даже отвън самата обществена мрежа, да вземем за пример фейсбук. Така ще имаме гаранции, че фейсбук няма единолично, и то даже без човешко решение, да блокира някого “, сподели министърът.

Той уведомил еврокомисарите за петицията, изпратена до него и до Европейския парламент за това, че български интелектуалци са били блокирани за 3, 5 или 15 дни поради проукраински статуси.

„ Което още веднъж ни връща на тематиката с троловете, тъй като те са били докладвани от тролски профили. Идентифицирането и премахването им от обществената мрежа ще реши и двата казуса “, добави Божанов.

Но незабавно посочи, че Актът за цифровите услуги няма да влезе в действие през идващите няколко месеца. Той може да проработи и чак следващата година.

В момента се подхващат дейности за дейна връзка със обществените мрежи, с цел да бъдат осведомени с проблеми, които те не виждат. От тяхна позиция следенето на тролски профили в Източна Европа не е централен въпрос за бизнеса.

На различен въпрос на Клуб Z Божанов е повдигнал и въпроса за това, че наличието на български и доста от другите езици в Европейски Съюз е доста по-слабо предпазено против подправена информация от англоезичното. Министърът изтъкнал пред комисарите, че с цел да има дейно потребление на езиковите модели зеа разкриване на злонамерено наличие, те би трябвало да бъдат построени поотделно за всеки език. Няма световен езиков модел, който може да се приложи, безапелационен бе Божанов.

„ Социалните мрежи първоначално би трябвало да дават повече информация - за тролски ферми, за координирани неавтентични дейности. Прилаганите до момента от тях ограничения са неефективни “, счита Божанов.

Той е разискал и киберсигурността. Предстои продан на данни в Европейски Съюз, с цел да може страната, потърпевша от хакерска атака, да предизвестява останалите да вземем за пример за адресите, от които се правят похищенията. Това е извънредно значимо за по-бързата реакция.

„ Времето за реакция взема решение дали един случай ще бъде сполучлив в унищожаването на криптирането на системи “, означи Божидор Божанов.

До края на годината се чака да проработят първите услуги, предлагани с новата българска електронна идентификация. С Комисията е била разисквана опцията европейските жители да могат да употребяват тези национални приложения на всички места в Европейски Съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР