Една от най-красивите сгради във Варна дава името на градинка

...
Една от най-красивите сгради във Варна дава името на градинка
Коментари Харесай

Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и Музикалното училище

Една от най-красивите здания във Варна дава името на градинка в града, в нея се е помещавало и Музикалното учебно заведение. Това е постройката на ъгъла на булевардите " Княз Борис I “ и " Сливница “. В приземния й етаж дълги години се обитаваше " МакДоналдс “, по този начин е и позната измежду младите варненци.

Но другояче е била издигната от крупния за времето си варненски търговец Данаил Манов (името му е изписано на фасадата й). Тя е днешния " воин “ в рубриката на Varna24.bg – " Преди и в този момент “.

Къщата е по план на прословутия проектант Дабко Дабков. Кирил Шиваров майсторски е украсил постройката. Между другото Мановият жанр има проследено потекло до ХVІІ в., осведоми откривателят Християн Облаков Преселват се във Варна от Силистра. Данаил Манов (1860-1927 г.), известният варненски търговец на грозде и рентиер продължава тази комерсиална традиция от татко си Йосиф. Братът на Данаил Манов - Атанас (1862-1958 г.), е създател и първи издател на първото списание за дами в България - " Женски свят ".

През тридесетте години на предишния век на втория етаж се учредява аристократически клуб на непознатите ученици. От 1934 година в партера се обитава най-реномираният ресторант " Морско око " със притежател Никола Кузманов Петров. След 1944 година постройката е национализирана. От 1948 година ресторантът стартира да се назовава " Севастопол " – от там носи името и градинката настрана. До 1972 година горните етажи се употребяват от музикалното учебно заведение " Добри Христов ".

Преди построяването на новата постройка на това място са били красивата остаряла къща и ханът на Данаил Манов, издигнати през 1898 година Ханът е заемал стратегическо място, тъй като до 1916 година на мястото на градинката се намирал Кириловия площад (наречен по този начин заради близостта си с началното учебно заведение " Св. Кирил “), на който се провеждал пазарът на грозде. Самата градинка, в този момент известна като " Севастопол “, е построена през 1918 година от паркостроителя Антон Новак, откакто престава да съществува пазарът на грозде и е известна като Мановата градинка. През 1973 година в северозападната част на градинката е построен бюст-паметник на огромния варненски и български композитор Добри Христов. Автор на скулптурата е Мара Георгиева, а е издялана от каменоделеца Колю Брациклийски.

Данаил Манов (1860-1927 г.) е изтъкнат варненец, търговец на виновност и грозде. Основател е на лозарския профсъюз. Брат му Атанас Манов е боен, публицист, създател на книгата " За произхода на гагаузите ". Теодора Манова е женена за известния търговец и публичен деятел Георги Ноев. Била е подпредседател на благотворително сдружение " Майка ". Единственият им наследник умира в боевете при Чаталджа. Семейството основава дарителски фонд " Иван Ноев “ към Мъжката гимназия. Директор е на списанието " Морски свят ". Втората щерка Елена учи в Париж и Лиеж, Швейцария, фешън дизайн, тегел и кройки. Редактира притурката " Домакиня " на сп. " Женски свят “. Виктория Манова приключва литература в Париж и преподава френски език, литература и комерсиална преписка.

Името на Данаил Манов се свързва с още нещо. В началото на ХХ в. при обработка на лозята си известните варненски производители на грозде Данаил Манов, Илия Мутафов и Коста Касапина откриват разнообразни остатъци от здания. През 1906 година Варненското археологическо сдружение прави разкопки, при което се открива, че тук има раннохристиянски храм и манастир от началото на ХІ в. Мястото се намира по пътя за с. Каменар. Местността е известна като Караач (Черните брястове), или като Караач теке (гробът при черните брястове), тъй като тук е открит турски гроб. Местността е известна още с изворите си, като още през турско време е прекаран тръбопровод до града.

Археолозите потвърждават, че разкопките са на манастира  " Света Богородица ", в който се отдръпва цар Борис-Михаил, когато предава престола на синовете си. Разкопките не престават и през днешния ден. Разкритите остатъци демонстрират, че тук е бил вторият образован център на България, където се преписвали раннохристиянски книги.

Вижте " Преди и в този момент “ от предния път ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР