Осъдиха теоретикът на конспирацията Алекс Джоунс да плати близо 1

...
Осъдиха теоретикът на конспирацията Алекс Джоунс да плати близо 1
Коментари Харесай

Осъдиха теоретик на конспирацията за близо 1 млрд. долара

Осъдиха теоретикът на конспирацията Алекс Джоунс да заплати близо 1 милиард $ на роднини на жертвите на стрелбата в началното учебно заведение " Санди Хук " и на сътрудник на ФБР.

Присъдата от 965 милиона $ е втората огромна присъда против известния водещ на " Infowars " за разпространяване на мита, че най-смъртоносната пукотевица в учебно заведение в историята на Съединени американски щати в никакъв случай не се е случвала и че скърбящите фамилии, предавани след всеобщото ликвидиране по новините, са артисти, наети като част от скрит план за лишаване на оръжията на хората, съобщи Асошиейтед прес.

Присъдата пристигна по дело за клюка, заведено от някои от фамилиите на 26-имата души, които бяха убити при стрелбата през 2012 година, дружно с сътрудник на ФБР, който беше измежду първите реагирали на мястото на стрелбата. Жури в Тексас през август присъди близо 50 милиона $ на родителите на едно от убитите деца.

Роби Паркър, който загуби 6-годишната си щерка Емили, разгласи пред съда в Кънектикът, че е горделив.

" Това, което успяхме да реализираме, беше просто да кажем истината. И не би трябвало да е толкоз мъчно и не би трябвало да е толкоз ужасно ", сподели Паркър, който стана ранна цел на теоретиците на конспирацията, откакто приказва на конференция ден след стрелбата.

Журито му присъди най-вече пари от всеки просител: 120 милиона $.

Джоунс не беше в съда, само че разясняваше на живот издаването на присъдата в шоуто си Infowars. Водещият разгласи, че никога не е споменавал ищците поименно.

" Всичко е измислено. Смешно ", сподели той. " Ето по какъв начин наподобява един изфабрикуван развой. Левите са излезли изцяло отвън надзор ".

Адвокатът на Джоунс, Норм Патис, показа правосъдния процес като неправдив и даде обещание да апелира.

" Днес е доста, доста, доста тъмен ден за свободата на словото ", сподели той пред съда.

Журито присъди разнообразни суми на роднините на жертвите, които свидетелстваха, че са били заплашвани и унизени в продължение на години от хора, които имат вяра на лъжите, изречени в шоуто на Джоунс. Непознати се появявали в домовете на фамилиите, с цел да ги снимат. Обиждали ги в обществените мрежи.

Марк Бардън разгласи, че теоретици на конспирацията са уринирали върху гроба на неговия 7-годишен наследник Даниел и са решили да изровят ковчега. Бардън и брачната половинка му получиха общо към 86 милиона $. Пенсионираният сътрудник на ФБР Уилям Алденберг, награден с 90 милиона $, разказа ужаса, на който е станал очевидец в училището и изрази възмущението си от това, че години наред в онлайн пространството е бил обиждан и наричан  " артист ".

Ерика Лафърти, дъщерята на убития шеф на " Санди Хук "  Доун Хохспрунг, посочи, че хора са изпращали закани до дома й, че ще я изнасилят.

" Иска ми се след днешния ден да мога да бъда просто щерка, която скърби за майка си, и да спра да се безпокоя за теоретиците на конспирацията ", сподели Лафърти пред съда.

Но тя предвижда, че " омразата, лъжите и тайните теории на Джоунс ще следват както мен, по този начин и фамилията ми до края на дните ни ".

За ищеца Уилям Шерлах присъдата " демонстрира, че интернет не е Дивия Запад и че дейностите имат последствия ". Той свидетелства за това, че е видял онлайн изявления, които неправилно показват, че стрелбата е измама; че убитата му брачна половинка, учебният психолог Мери Шерлах, в никакъв случай не е съществувала; че е взел участие във финансови схеми и по някакъв метод е обвързван с бащата на стрелеца. 

" Занапред – тъй като, за жалост, ще има и други ужасяващи събития като това – хора като Алекс Джоунс ще би трябвало да премислят това, което приказват ", сподели Шерлах.

Давайки показания по време на процеса, Джоунс призна, че е сбъркал за " Санди Хук ". Стрелбата фактически била същинска, разгласи той. Но в правосъдната зала и в шоуто си той беше провокационен. Джоунс постоянно се подиграваше на съдията и на адвокатката на ищците и дефинира делото за посягане против правата на свободата на словото.

Теоретик на конспирацията до мозъка на костите си - той упорства, че целият развой е скрит план на демократите и медиите, с цел да го накарат да млъкне и да банкрутират бизнеса му.

" Вече споделих " Съжалявам "  стотици пъти и към този момент ми писна да споделям, че скърбя ", сподели той пред правосъдните заседатели.

Двадесет деца и шестима възрастни починаха при стрелбата на 14 декември 2012 г. Делото се водеше в съда в Уотърбъри, на към 32 километра от Нютаун, където е осъществена офанзивата.

Ищците упрекват компанията майка на Джоунс и Infowars, Free Speech Systems, че е употребила всеобщото ликвидиране, с цел да увеличи своята публика и да завоюва милиони долари. Експерти оповестиха, че почитателите на Джоунс нарастнали, както и приходите му от продажби на артикули, когато той направил " Санди Хук " тематика в шоуто си.

Джоунс ще бъде ответник по трето дело в Тексас, заведено от родителите на друго убито дете в стрелбата. Не е ясно каква част от дължимата до този миг сума ще може да заплати. По време на делото в Тексас Джоунс свидетелства, че не може да си разреши да даде повече от 2 милиона $ и юристите му възнамеряват да апелират. 

Но икономист свидетелства в Тексас, че Джоунс и компанията му костват цели 270 милиона $.

Адвокат на фамилиите по делото в Кънектикът, Джош Коскоф, сподели, че би бил удовлетворен, в случай че присъдата докара до ареста на Алекс Джоунс.

" Той вървеше в сянката на гибелта, с цел да се опита да печели на гърба на хора, които бяха опустошени ", сподели Коскоф. " Това не е бизнес модел, който би трябвало да бъде резистентен в Съединените щати ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР