Ориентираната към реформи коалиция на премиера Кирил Петков, която най-накрая

...
Ориентираната към реформи коалиция на премиера Кирил Петков, която най-накрая
Коментари Харесай

Süddeutsche Zeitung: Дълбока несигурност в България и шанс за завръщане на Борисов

Ориентираната към промени коалиция на премиера Кирил Петков, която най-сетне бе образувана през ноември след три парламентарни избора и два несполучливи опита за сформиране на държавно управление през 2021 година, сама по себе си беше резултат от многохилядни митинги, избухнали през 2020 година против кабинета на Бойко Борисов и корупцията в страната.

Въпреки това неговият правоприемник Петков не съумя.

Само след шест месеца опозицията го в профил благодарение на партията " ИТН " на Слави Трифонов, която напусна редиците на ръководещото болшинство единствено преди към две седмици.

Това води със себе си нова порция дълбока неустановеност в България. Причината - от партията на Слави Трифонов се отделиха няколко депутати, които упрекнаха водача си в подкупност и връзки с българската мафия. Управляващата коалиция се надява, че може да излезе от вота на съмнение с малко болшинство.

Петков водеше много сложна четирипартийна коалиция, която се състоеше от неговата група " Продължаваме промяната “, друга дребна реформаторска партия - " Демократична България ", социалистическата партия и Има Такъв Народ. Две аргументи обаче, които може и да са измислени, накараха партията на Слави Трифонов да се отдръпна от съдействието си с премиера в оставка - Петков размишляваше на глас дали България би трябвало да вдигне ветото си върху преговорната рамка за участието на РСМ в Европейски Съюз, а също така твърдеше, че държавното управление му е желало да понижи парите за строителни компании.

Шансът на Борисов да се завърне

В последна сметка обединението на Петков беше леко победена в сряда вечерта - липсваха му няколко гласа, с цел да оцелее. Сега президентът Румен Радев, който беше все по-критичен към Петков, може да разпореди на друга партия да сформира държавно управление. Ако Петков не успее, мандатът за сформиране на държавно управление ще отиде в ръцете на Бойко Борисов, партийният водач на ГЕРБ, която слезе от власт през 2021 година

Съмненията за връзките на Борисов със задкулисието, свадите с подслушвания и финансови измами провокираха всеобщи митинги преди съвсем две години. Сега Борисов има шанса да се върне. Ако той не откри задоволително сътрудници за държавно управление и Петков също не успее, евентуално ще има нови избори през есента.

Напрежението към дейната взаимност на българското държавно управление с Украйна, жертва на съветската агресионна война, също засенчи политическата битка за власт в София. Пътят е дълъг, сподели Петков, само че дава обещание на жителите, че един ден България ще бъде същинска европейска страна без подмолни покупко-продажби и мощна мафия. След гласуването Петков и няколко министри напуснаха Народното събрание и се обърнаха към своите поддръжници. В същото време съперниците им бурно честваха рухването на държавното управление.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР