Опустиняването става все по-голям проблем в Етиопия. В Африка, и

...
Опустиняването става все по-голям проблем в Етиопия. В Африка, и
Коментари Харесай

Китай и Африка работят заедно за справяне със сушата и опустиняването

Опустиняването става все по-голям проблем в Етиопия. В Африка, и изключително в Етиопия, опазването на околната среда е приоритет за цялостното развиване. В продължение на доста години китайски и африкански учени работят дружно за битка със сушата и процесите на опустиняването. На 17 юни се отбелязва Световният ден за битка с опустиняването и сушата. По този мотив над 30 учени и длъжностни лица от Африка и Централна Азия участваха на обучителен семинар за надзор на опустиняването, извършен от 9 до 20 юни от Института по екология и география на Китайската академия на науките в китайския Синдзян-уйгурски самостоятелен регион.

След като в детството си е бил очевидец на тежък апетит, породен от екологични рецесии, Зинабу Бора, етиопски академик в областта на екологията, взема решение да работи в посока за надзор на опустиняването от ранна възраст. Преди да посети семинара в Синдзян тази година, той е приключил своята докторска степен по ръководство на екологията в Китайската академия на науките. Бора и неговият другар Ендриас Гета, държавен министър на екологията на Етиопия, посетиха пустинята Такламакан и разгледаха всички нововъведения в региона, които Китай е постигнал в последните няколко години. Гета изрази интерес към фотоволтаичното оборудване за капково напояване, защото не отделя въглерод и разрешава гъвкаво контролиране на влажността на почвата. В композиция със системите за ръководство на водата, оборудванията могат да употребяват преваляванията от влажния сезон за напояване през сухия сезон. „ Това ни е незабавно належащо “, споделя министърът.

Опустиняването става все по-належащ проблем за Етиопия, сподели Теодрос Абойе, гражданин на предградията на столицата Адис Абеба. Етиопия може да се похвали с огромна популация от наедрял рогат добитък, а деградацията на пасищата „ се отразява мощно на животните и развъждането им “, тъй като действително има все по-малко свежа зеленина, която е подобаваща за тяхното изхранване.

„ В Африка, изключително в Етиопия, опазването на околната среда е приоритет за цялото ни развиване, “ споделя министър Гета. „ Китай има доста опит във възобновяване на пустинни региони и превръщането им в плодородни почви, тъй че ние би трябвало да укрепим нашите дълготрайни връзки със страната във връзка с прехвърлянето на познания, технологии, а също и в построяването на потенциал “, добави още той.

Абдул Хамид Бала, шеф по екология и горско стопанство в отдела за околната среда на окръг Кано в Северна Нигерия, за първи път идва в Китай преди 12 години. По време на едномесечен семинар, извършен от Изследователския институт за надзор на пустините в провинция Гансу, той научава за най-новите механични способи за надзор на процесите на опустиняването. „ След това  научих към 70 студенти на технологията и те я придвижиха на разнообразни места в моята страна. “ Климатът в Кано е изсъхнал, а земята е нежна. Също по този начин повишаването на популацията и възходящите потребности от прехранване са някои от човешките фактори, които утежняват процеса на опустиняване.

" Нашите задгранични другари са изправени пред сходни провокации като нас ", споделя Шу Синуън, китайски академик по пустинна екология и теоретичен помощник в Института по екология и география на Китайската академия на науките в китайския Синдзян-уйгурски самостоятелен регион. „ Разбирам тази компликация и бих желал да споделя с тях опита, който натрупахме в последните няколко години. “ Много години към този момент Китай и Африка работят дружно за справяне със сушата и опустиняването.

С поддръжката на Китайската академия на науките, Африканската самодейност за надзор на опустиняването (African Desertification Control Initiative ADCI)  стартира да предизвиква засаждането на дървета в огромни мащаби в окръг Кано, Нигерия. На пробното поле, ситуирано покрай село Гуармай, откривателите са избрали няколко дървесни типа за пробно засаждане. Проектът е положително начало за построяването на „ зелена стена “ в Кано и други нигерийски окръзи, граничещи с пустинята Сахара. „ Китай и Африка излязоха със взаимни стратегии за екологични проучвания и Китай обрисува пътя напред “, сподели Геришон К. Икиара, основан в Найроби експерт по развиване, политика и интернационална стопанска система.



Африканският съюз започва самодейността „ Зелена стена “ през 2007 година за възобновяване на опустиняването на земите на Африка с главната цел да засади стена от дървета в южния завършек на пустинята Сахара. Според Конвенцията на Организация на обединените нации за битка с опустиняването (UNCCD), самодейността ще бъде най-голямата жива конструкция на планетата. Тя ще обгръща 8000 км, разпростряла се по цялата широчина на континента от Сенегал в Западна Африка до Джибути на изток.

„ Зелената китайска стена “ в Северен Китай реализира осезаеми резултати и служи като скъп образец за африканските страни. „ Този план не са просто засадени дървета. Става въпрос на първо място за възкръсване на селскостопанското развиване в района, обиден от суша и опустиняване “, разяснява Дзя Сяося, старши специалист към Конвенцията на Организация на обединените нации за битка с опустиняването. „ Нуждаем се от взаимни старания за улеснение на научното схващане, шерване на познания и технологии и повишение на потенциала за деяние “, прибавя още тя.

Чрез съдействие Китай и Африка могат да споделят опит, да се поддържат взаимно и да работят за реализиране на задачите за стабилно развиване, тъй като контролът върху опустиняването е проблем освен за двата района, само че и с световно значение.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР