Oпозореният бивш изпълнителен директор на фалиралата борса за криптовалута, която

...
Oпозореният бивш изпълнителен директор на фалиралата борса за криптовалута, която
Коментари Харесай

История като тази на Ружа Игнатова: Сам Банкман-Фрайд може да лежи в затвора до живот, ако някога го арестуват

Oпозореният някогашен изпълнителен шеф на банкрутиралата борса за криптовалута, която струваше 32 милиарда $ FTX Сам Банкман-Фрайд умееше да си прави добър PR. В продължение на години той се представяше като младо момче-гений, трансформирало се в предприемач, способно да развие по знамение своята крипто империя. Всички, в това число най-големите вложители на рисков капитал в Силициевата котловина купуваха.

По време на конференции на Банкман-Фрайд от последните няколко седмици, тогавашният бизнес исполин, не знаеше какво прави и най-важното, не знаеше какво се случва в фирмите, които той основа, написа CNBC. Той нямаше нищо общо с имиджа, който той демонстрираше от стартирането на първата си крипто компания през 2017 година

Фактите приказват, че липсват минимум 8 милиарда $ средства на негови клиенти, за които се твърди, че са били употребявани за покриване на милиарди загуби в Alameda Research - хедж фондът, който Банкан основава. И двете компании са банкрутирали и имат задължения за милиарди долари.

Неотдавна Банкман-Фрайд упрекна себе си и " личната си несръчност " за срутва на FTX и най-много неприятното ръководство на риска. Той призна, че е имал " неприятен месец ", само че отхвърли да е направил машинация посредством своята крипто борса.
 Шефът на банкрутиралата FTX: имам единствено $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата
Шефът на банкрутиралата FTX: имам единствено $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата

По думите му " всичко ", което е имал, е обвързвано с към този момент банкрутиралата компания

Според Ренато Мариоти, някогашен федерален прокурор и юрист, въпросът е дали Бакман-Фрайд е подвел клиентите на FTX да имат вяра, че парите им са налични и не са употребявани за заеми или за други цели.

Какви правни проблеми би могъл да има?

Банкман-Фрайд може да бъде изправен пред голям брой евентуални обвинявания - цивилен и наказателни, както и частни каузи от милиони кредитори на FTX, считат правни специалисти.

Засега всичко това е единствено хипотетично. Бившият милиардер към момента не е упрекнат, съден или наказан за каквото и да е закононарушение.

Има разнообразни правни закани , пред които е изправен Банкман-Фрайд в Съединените щати. Това счита Ричард Левин от адвокатската адвокатска фирма Nelson Mullins Riley & Scarborough.

Една от заканите идва от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати за евентуални " незаконни нарушавания на законите за скъпите бумаги, законите за банкови измами и законите за електронни измами ", разяснява Левин.

Освен за наказателни обвинявания, Банкман-Фрайд може да бъде изправен пред цивилен искове. " Потенциално може да има и доста групови искове, които могат да бъдат заведени, тъй че има голям брой равнища на евентуална опасност за ръководителите в FTX ", заключи Левин.
 Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд подготвен да свидетелства за станалото
Основателят на банкрутиралата криптоборса FTX подготвен да разкрие истината за станалото

Предстои неговото чуване пред американските управляващи

Инвеститорите, които са изгубили спестяванията си, няма да седят и да чакат . Вече са заведени групови искове против поръчители на FTX, като комика Лари Дейвид и спортистът Том Брейди.

Въз основа на размера на загубите, в случай че някогашният началник на криптоборсата бъде наказан за машинация или по други обвинявания, той може да остане зад решетките с години - евентуално до края на живота си, съгласно специалисти. Разбира се, мъчно е да се планува продължителността на всяка една евентуална присъда.

Банкман-Фрайд може да бъде изправен и пред големи цивилен санкции. Някога може да и да е бил мултимилиардер, само че твърди, че е в този момент има единствено 100 000 $ в диалог пред CNBC.

Каквото и да се случи, няма да стане бързо

Основателят на FTX е на Бахамите и не е признал, че е правил непозволени дейности. Освен доброволното връщане, всевъзможни опити за задържането му биха изискали екстрадиция.

Според някои специалисти не е изключена опцията той просто да изчезне, само че вероятността за това не е огромна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР