Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на

...
Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на
Коментари Харесай

Демерджиев: Опитите за намиране на решение за Шенген продължават

Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на България в Шенген ще продължат до края на годината и през идната година, заяви вицепремиерът Иван Демерджиев пред български публицисти в Брюксел във връзка отхвърленото от Съвета на Европейски Съюз през днешния ден предложение за присъединението на нашата страна към пространството без гранични инспекции.

България се показа доста почтено, самото умозаключение на Европейската комисия и отчетите, и мненията, демонстрираха, че България и Румъния дават отговор на всички условия за приемането ни в Шенген. Въпросът беше политически, заключи Демерджиев.

Ще работим в посока да се откри компромис, тъй че да се съгласят двете страни, които бяха резервирани през днешния ден, добави той във връзка гласовете " срещу " на Австрия и Холандия.Вицепремиерът заяви, че се чака напъните да бъдат продължени от Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз от януари следващата година. Нищо не е изгубено, в противен случай, на прав път сме и сме създали това, което се чака от нас, сподели той.

Не са определяни конткретни дати, диалозите предстоят. Австрия даде ясно да се разбере, че има взаимни отстъпки, които би приела.Предлагаме в това число взаимни дежурства по границите. Готови сме за градивни решения, стига да са свързани с неща, които са потребни за опазването на границата. Нидерландия не слага такива условия, там разговорът е по-труден, няма конструктивизъм в тяхната позиция, означи вицепремиерът.

Попитан дали нашата страна ще предприеме ответни ограничения, Демерджиев съобщи, че сега се обмисля разговор. Когато се изчерпят средствата за градивен разговор, ще кажа кои са идващите стъпки, уточни той.

Припомняме, че България и Румъния остават отвън Шенгенското пространство, откакто не съумяха да получат единомислеща поддръжка от Европейският съвет в Брюксел.

Това се случи с 25 гласа за приемане и 2 срещу. Това оповестиха български дипломати, взели участие в съвещанието, представени от Българска телеграфна агенция.

Преди дни Нидерландия и Австрия обявиха, че няма да поддържат страната ни за Шенген. Хърватия обаче ще стане член на Шенген, взеха решение още министрите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР